hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Az akadálymentesítés is része a Magyar falu programnak

A Magyar falu programban több mint 18 millió forint hazai forrásból újult meg az orvosi rendelő a csaknem 400 lakosú, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszainokán.

A Magyar falu program alapvető célja az ötezernél kevesebb lakosú településeken élő emberek életminőségének javítása, a kistelepülések népességmegtartó erejének erősítése – mondta az átadáson Gaal Gergely, a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítésért felelős miniszteri biztosa. A programok minden évben követik azok igényeit, akik számára ezeket kiírják, e pályázatoknak mindig is része volt az akadálymentesítés, de ebben is szintet tudnak lépni  fűzte hozzá.

Tapolczai Gergely, az Országgyűlés Népjóléti bizottsága fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsági elnöke felajánlotta segítségét és az érintett szervezetektől ajánlásokat kér arra vonatkozóan, hogy a Magyar falu programban kiírt akadálymentesítések részletekbe menően mit tartalmazzanak. Ezzel is segítik, hogy a program elemei a településen élők igényeinek minél inkább megfeleljenek. Tapolczai Gergely jelnyelvi tolmács közreműködésével azt közölte, hogy Magyarországon körülbelül egymillió embert érint a fogyatékosság témája, közvetlenül vagy a családon keresztül. Kiemelte, az Országgyűlés által 2015-ben elfogadott országos fogyatékosságügyi program legfontosabb alapelve az egyetemes tervezés. Ebből kiindulva a legfontosabb cél, hogy minél több településen minél több középület, közszolgáltatás akadálymentes legyen, egyenlő esélyű hozzáférést biztosítva mindenkinek. Kitért arra, hogy 2015-ben jött létre a 4 milliárd forintos infokommunikációs akadálymentesítés projekt. Ezáltal az országos érdekvédelmi szervezetek megvalósították régóta vágyott céljukat: például a siket- és nagyothallók esetében a kontakt videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatást, a vakok és gyengén látók esetében a "távszem" videós akadálymentesítést.

Tapolczai Gergely az országos léptékű programok mellett ugyanolyan fontosnak tartja a helyi szintű akadálymentesítést. El lehet majd mondani egyszer, hogy "egy teljesen akadálymentesített országban élünk"  tette hozzá.

A beruházás során kicserélték az orvosi rendelő nyílászáróit, korszerűsítették a fűtést, hőszigetelték a külső homlokzatot és akadálymentesítés is történt. A fejlesztésnek köszönhetően javul a gyógyítás színvonala és csökkennek az üzemeltetési költségek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink