hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az Abbott bevezeti hepatitisz B szekvencia tesztjét Európában

Az Abbott Molecular bejelentette, hogy megkapta a CE Mark besorolást (Conformité Européene) az Abbott hepatitisz B vírus (HBV) szekvencia teszt forgalmazására Európában.

Ez az első DNS szekvencia teszt az Abbott Molecular fejlesztésében és forgalmazásában.

A tesztet a hepatitisz B vírusgenom szekvencia azonosítására, és a HBV fertőzések monitorozása céljából fejlesztették ki.

Abbott MolecularA hepatitisz B a máj hepatitisz B vírus által okozott gyulladásos megbetegedése, amely világméretű egészségügyi problémát jelent. Bár 1982 óta a WHO előírásainak megfelelő biztonságos és hatékony védőoltás áll rendelkezésre a hepatitisz B megelőzésére, napjainkban hozzávetőleg 2000 millió hepatitisz B-vel fertőzött ember él a Földön, ebből több mint 350 millióan vírushordozók. A fertőzés a vér útján terjed, az anyától az újszülöttre vagy intravénás drogok használatával, illetve szexuális úton.

A fertőzött felnőttek 95 százalékában ellenanyagok képződnek, és teljes felépülés várható 6 hónapon belül. Az ezalatt kialakuló immunvédekezés következtében ezek a személyek másokra sem lesznek fertőzőek. A fennmaradó esetekben a fertőzés krónikussá válik, megnő a cirrózis és a májrák kockázata, amelyek évente körülbelül egymillió halálos áldozatot követelnek.

A HBV-t nyolc különböző genotípusba sorolják (A-H). A HBV genotípusa a betegség prognózisának indikátora, mivel összefüggésben van a betegség súlyosságával, és az interferonterápia hatásosságával. Így a C genotípus amely Ázsiában elterjedt, felelős számos súlyos májbetegségért és a májrák kialakulásáért, ezzel szemben a szintén Ázsiában jelenlévő B genotípus prognózisa jobb, és esetében ritkábban alakul ki májrák.

Továbbá, a HBV A és B genotípusa jobban reagál az interferonterápiára, mint a C és D genotípus.

Az Abbott HBV szekvencia teszt azonosítja a HBV-polimeráz gén DNS szekvenciáját, beleértve valamennyi klinikailag jelentős, gyógyszerrezisztens HBV-mutációt.

Az Abbott Real Time HBV viral load teszttel együtt a szekvencia teszt használható a HBV kezelés hatékonyságának monitorozására.

“Az Abbott HBV szekvencia teszt nagyon pontos módszer a HBV fertőzött betegek kezelésének támogatásában. A vírusterhelés kiértékelését követően a teszt segítségével megállapítható a vírus genom által meghatározott gyógyszerrezisztencia, és ennek alapján kiválasztható a megfelelő kezelés. – mondta Kristina Rodnikova, az Abbott molekuláris diagnosztika részlegének európai diviziós elnökhelyettese és igazgatója.

“Az Abbott Real Time HBV vírusterheléses és HBV szekvencia tesztje példázzák, hogy a molekuláris diagnosztikai technológia hogyan segíti az orvosokat világszerte abban, hogy a lehető legoptimálisabb kezelést biztosítsák a súlyos fertőző betegségben szenvedő betegek számára.”

A teszt nem alkalmas vér-, plazma- illetve szövetdonorok kiszűrésére, illetve nem használható a HBV fertőzés kimutatására szolgáló diagnosztikai tesztként.

Földvári Éva
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés