hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Automatizált módszerrel vizsgálják a tumorminták százait

Mindössze néhány nap alatt több száz, a műtétek során kimetszett tumor- és egészséges szövetminta vizsgálata valósulhat meg a beruházás nyomán.

A Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében Dr. Christos Chinopoulos vezetésével a Széchenyi 2020 program keretében „Reverse Phase Protein Array” platform kialakítása valósult meg 2020.09.28-ra: a fejlesztés eredményeként beszerzésre került készülékek automatizált módon teszik lehetővé mindössze néhány nap alatt több száz, a műtétek során kimetszett tumor- és egészséges szövetminta vizsgálatát és a bennük található fehérjék százainak mennyiségi meghatározását. A beruházás célja a szövetminták világszerte egyedülálló szemszögből való kiértékelése: a mitokondrium, azaz a sejteket, így a daganatsejteket is energiával ellátó sejtszervecske részletes vizsgálatára összpontosítva abban a reményben, hogy azonosítható lesz közülük néhány új, célzott gyógyszerfejlesztési- és terápiás célpont. Az módszer nagy előnye, hogy több mint 400 minta egyidejű vizsgálatára alkalmas alacsony egy mintára számított fajlagos költséggel és rendkívül kis mintamennyiség felhasználásával.

A létrehozott RPPA létesítmény az első Közép- és Kelet-Európában. A VEKOP-2.3.3-15-2016-00012 Kutatási infrastruktúra megerősítése – Nemzetköziesedés, Hálózatosodás azonosító számú projekt 260,00 millió forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg. A platform különböző kutatási együttműködések és projektek keretei között lehetőséget nyújt új kutatói munkahelyek teremtésére is.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés