hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Amikor robot veszi a mintát a torokból

A Covid-19 világjárványra reagálva a Dél-Dániai Egyetem legjobb robotkutatóinak csapata kifejlesztette a világ első teljesen automatikus mintavételi robotját, amely a torokból vesz kenetet. 

A Lifeline Robotics startup a koronavírus-járvány egyik legnagyobb kihívására, a tesztelés fontosságára reagálva egy olyan robotot fejlesztett, amelynek a végén egy 3D-nyomtatott, eldobható megfogó található tamponnal, amellyel a robot a torok meghatározott pontjáról összegyűjti a mintát, kémcsőbe helyezi és lezárja azt.

Az automatikus mintavétel folyamata akkor kezdődik, amikor a beteg beolvassa az igazolványát. A robot ezután előkészíti a mintához szükséges tárolót, egy azonosító címkével ellátott tartály. Amikor a beteg kinyitja a száját, a robot felveszi a tampont és azonosítja – mesterséges intelligencián alapuló számítógépes látás révén – a beteg torkának megfelelő pontjait. A robot óvatosan és biztonságosan vezeti a tampont, visszateszi a tartályba és lezárja. A mintavétel 25 másodpercig tart, a teljes folyamat összesen 7 percig.

Az egészségügyi- és kórházi személyzetre nagy szükség van más funkciókban, különösen a jelenlegi járvány idején. A robot éjjel-nappal működhet és biztonságos, gyors mintavételt tesz lehetővé, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink