hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Autizmussal élők kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában

Autizmussal élők és kortárs magyar képzőművészek közös tárlata látható péntektől a Magyar Nemzeti Galériában Budapesten.

Kapcsolódó cikkek

A Privát labirintusok című kiállításon 17 autizmussal élő alkotó ceruza vagy olajpasztell rajzai és 9 kortárs képzőművész alkotása, köztük videómunkák is szerepelnek. A kiállítás hangsúlyt helyez az autista munkák és a velük párba állított, illetve a blokkokat elválasztó kortárs művek közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésére - mondta el Tarr Hajnalka képzőművész, a tárlat egyik kurátora.

Tarr Hajnalka már másfél éve foglalkozik autizmussal élőkkel, akik "nem akarnak művészetet csinálni". Amikor letette eléjük a papírokat, egyszerűen elkezdtek rajzolni. Mint mondta, nagyon jól érzik magukat együtt, "rengeteget nevetnek", élvezik a közös alkotást, az autizmussal élők sok "meglepetést" okoznak, "tündériek". A képzőművészek, látva az autizmussal élők rajzait, "meg vannak döbbenve" és "elképesztőnek" találják, ők ugyanis nem csak a formát látják, hanem azt az állapotot is mögötte, amelyben a kép megszületett. A kortárs képzőművészek és az autizmussal élők akár egymás tolmácsai és barátai is lehetnek, bár az autizmussal élők nem ismerik ezt a fogalmat - hangoztatta Tarr Hajnalka, hozzátéve: a 17 autizmussal élő alkotó közül ketten a családjukkal laknak, a többiek otthonokban.

Az Nemzeti Galéria és a Mosoly Otthon Alapítvány együttműködésében megvalósuló kiállítás egy közel négyéves folyamat legújabb állomása. Az autista lakóotthonok támogatására szervezték 2008-ban és 2010-ben a Fogadj be! aukciókat a Műcsarnokban, az autizmussal élő felnőttek munkáiból pedig a Miskolci Galériában rendeztek 2010-ben tárlatot A konkrét birodalma címmel. Terveik szerint ősszel ismét tartanak majd aukciót, hogy a befolyt összegből az autista otthonokat támogassák.

A szeptember 18-ig látogatható kiállításon az érdeklődők Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor), Csontó Lajos, Fekete Balázs, Fischer Judit, Fodor János, Szíj Kamilla, Tibor Zsolt és Várnai Gyula kortárs képzőművészek műveit láthatják. A autizmussal élő alkotók a szombathelyi Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért, a kozármislenyi Élet-esély Autistákat Segítő Egyesület, a nyúli Híd A Jövőbe Értelmi Sérülteket Segítő Alapítvány, a csorvási Kalán Néni Kiskulcsa a Pihenőkerthez Erdei Iskola Közhasznú Autista Alapítvány, a velemi Magyarországi Camphill Egyesület, a Miskolci Autista Alapítvány, a szintén miskolci Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány és a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület lakói, tagjai. A kiállítás az Autisták Országos Szövetsége, az "Esőemberekért" Egyesület és a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány szervezésében, Mosoly Otthon Alapítvány együttműködésével és a Concorde Értékpapír Zrt. támogatásával jött létre.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés