hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Augusztustól államosítják a tudományt

A kormány arra készül, hogy augusztus 1-jén erővel vegye el az Akadémiától a kutatóintézeteket, tudta meg a miniszteri tervezetből az Index.

A Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium az elmúlt hetekben az MTA kizárásával, az Akadémiával való konzultáció és megkérdezése nélkül elkészítette a kutatóintézeti rendszer teljes átalakítás tervezetét. A törvénymódosítást napokon-heteken belül be akarják nyújtani az Országgyűlésnek, ennek szövege az Indexhez is eljutott. A tervezet értelmében az MTA-tól elvennék az összes kutatóintézetét, azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak. Az MTA-t törvénnyel akarják kötelezni arra, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont ingyenes használatba adja oda, vagyis az intézetek mellett az MTA vagyonának meghatározó részét is elvennék. Ez gyakorlatilag államosítást jelent akkor is, ha ezt tagadni fogják, mondván, csak használatról van szó.

A több törvényt érintő változtatás főbb elemei:

  • Az MTA-tól elveszik mind a 15, vagyis az az összes kutatóintézetét.
  • Létrehoznak egy új állami kutatóhálózatot, ez lesz az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a 15 akadémiai intézet és kutatóközpont ide kerül át.
  • Ennek 13 fős irányító testületébe hat tagot a kormány, hatot az Akadémia jelöl majd, az elnökét közös javaslat alapján Orbán Viktor fogja kinevezni. Ez az a paritásos rendszer, amit Palkovics végig akart. Az MTA és a kutatóintézetek által javasolt arányt (1/3 kormány-, 1/3 MTA-, 1/3 kutatóhálózat-jelölt) elutasítják.
  • Ez a testület dönt majd a kutatóhelyek átszervezéséről, megszüntetéséről vagy újak csatlakozásáról, és a kutatóhelyek vezetőinek személyéről is.
  • Felállítanak egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot (NTT), melyben még teljesebb lesz a kormány befolyása: az elnöke Palkovics László lesz, és az összes tagra is ő tesz javaslatot. Itt az MTA-nak csak egy képviselője lesz. Ez a testület tesz majd javaslatokat a támogatandó kutatási főirányokra.
  • AZ MTA-t törvényerővel kötelezik arra, hogy adja át ingyenes használatba a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, teljes eszközparkját, tulajdonát.

A törvénymódosítások már augusztus elsején hatályba léphetnek, vagyis két hónapon belül elvehetik a Magyar tudományos Akadémia legfontosabb intézményeit és vagyonát.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink