hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Átadták az Uni-Med Szeged Kft. új fekvőbeteg osztályát

Tizenötágyas, klimatizált, televízióval és internettel ellátott fekvőbeteg osztályt adtak át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban augusztus 30-án.

Az egy és két ágyas szobák a 21. század trendjeit követve teszik gördülékenyebbé a privát fekvőbeteg ellátást Szegeden. A megújult kórtermekben heteken belül fogadják a betegeket. Az osztály bejárásával egybekötött sajtótájékoztatón az egyetem vezetősége is részt vett.

Az UNI-MED Szeged Kft. 2007 óta a Szegedi Tudományegyetem tulajdona. A cég privát egészségügyi ellátást végez az SZTE SZAKK berkein belül. Célja, hogy a szegedi klinikákon meglévő infrastruktúra és a magasan képzett, elismert humánerőforrás segítségével csökkentse határon innen s túl az egészségügyi ellátásra várólistákon lévők számát. Az egészségügyi intézmény az SZTE SZAKK orvosaival és szakdolgozóival szerződött a feladatra.

 – Nagy öröm számomra, hogy lassan rutinszerű, hogy átadunk ebben az épületben valamit, ami eddig nem volt. Úgy gondolom, hogy ez annak a változásnak köszönhető, ami az elmúlt években jellemzett bennünket. A modellváltás is egy ilyen változás és lényegesen messzebbre mutat, mint egy egyszerű adminisztratív tevékenység. Mindenki tudja, hogy egy több száz éves, tradíciókra épülő egyetem jövője attól függ, hogy mekkora az alkalmazkodóképessége. A modellváltás során meghatározott koncepciók pedig, kifejezetten alkalmasak erre. Leegyszerűsítve: a Szegedi Tudományegyetem orvoskara meghatározó részét képezi az oktatásnak, a kutatásnak, a gyógyításnak és a gazdaságnak is. Éppen ezért az a célunk, hogy a humánerőforrásainkat megtartsuk. Ennek irányába már korábban is tettünk lépéseket, és egy ilyen határozott lépés ez a mai esemény is, amely win-win szituációt teremt, eredménye pedig néhány hónap múlva már mindenki számára jól látszik majd – osztotta meg gondolatait Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja beszédében kiemelte: az intézményben régóta foglalkoznak azzal, hogy miként tudják transzparens módon szétválasztani és optimálisan működtetni a térítéses és a térítésmentes egészségügyi ellátást úgy, hogy ebből a betegek a lehető legjobban jöjjenek ki.

 – Az a modell, amit a Szegedi Tudományegyetem összerakott a térítéses ellátásra vonatkozóan, unikális. Egyrészt azért, mert működőképes, másrészt azért, mert szabályos és biztonságos. Térben és időben elválasztja a térítéses betegellátást a térítésmentestől. Annak, hogy miért ezt a modellt fejleszti az egyetem, több oka is van. Egyrészt a változások rákényszerítettek bennünket arra, hogy gazdasági szereplőként jelenjünk meg a piacon. Ezért döntöttünk úgy, - szinte egyedüliként az országban - hogy visszaszervezzük egyetemi fenntartásba a különböző egészségügyi szolgáltatásokat a magánkezekből. Azt gondoltuk, hogy ha a külső szolgáltatóknak megéri például dialízises kezelést, belső betegszállítást, vagy képalkotó diagnosztikát szolgáltatni, akkor jó eséllyel az egyetemnek is meg kell, hogy érje, hogy ezeket a tevékenységeket saját maga végezze. Elsősorban a térítéses betegellátás maximális kihasználása mellett, másodsorban pedig a szabadkapacitásokat kihasználva a piacon. Ezeket, azokon a területeken szeretnénk kamatoztatni, amely területeken az egyetem egyébként is jó. Márpedig oktatásban, kutatásban és gyógyításban jók vagyunk és ezeket az eredményeinket látva eddig ezt senki nem vonta kétségbe. Annak tehát, hogy a térítéses ellátásokban is ütemesen kívánunk előre haladni, ez a mai bejárás is egyfajta mérföldköve – mondta az SZTE kancellárja.

Vaszari Viktor, az UNI-MED Szeged Kft. ügyvezetője köszöntőjében hangsúlyozta: a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ világhírű és országosan is régóta elismert orvosai, szakorvosai hivatalos úton, másodállásban végzik a gyógyítást az UNI-MED Szeged Kft.-nél, ezzel együtt bővítik az oktatásban és a kutatásban felhasznált tudásukat is.

– Jelenleg több mint száz szakemberrel állunk szerződésben. Ennek köszönhetően nem kell elhagyniuk a már jól ismert műtőiket, asszisztenseiket, kollégáikat, hanem rajtunk keresztül, teljesen transzparens módon végezhetik gyógyító munkájukat. Ezt a munkát kívánja segíteni a fekvőbeteg osztály felújítása, amelyet tavaly októberben indítottunk, azonban modernizálására csak az idei évben került sor – ismertette az ügyvezető igazgató a megújuló fekvőbeteg osztály bejárásával egybekötött sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a náluk dolgozók között akadnak sebészek, idegsebészek, fül-orr gégészek, plasztikai sebészek, traumatológusok, urológusok, nőgyógyászok, kardiológusok és többek között aneszteziológusok is. Így nemcsak a járó, hanem az elektív fekvőbeteg egészségügyi ellátást is kitudja szolgálni a cég.

 – A leggyakoribb igénybevett ellátások az ortopédiai és traumatológiai beavatkozások, de daganatos betegeket is kezelünk. Óriási előny, hogy az SZTE-nek megvan a megfelelő intenzív ellátási háttere és humánerőforrása ahhoz, hogy bármilyen, esetlegesen szóba kerülő komplikációt kezelni tudjunk – osztotta meg az ügyvezető igazgató.

Napközben olyan ápolók, gyógytornászok, beteghordók, adminisztratív munkatársak dolgoznak az általuk üzemeltetett osztályokon, akik csak az UNI-MED Szeged Kft.-hez vannak szerződve. A műtétekre délután, fél négy után kerül sor, amikor az SZTE SZAKK orvosai befejezték a főállásban végzett, napi ügyeletet. A beavatkozások között akad olcsóbb és drágább is. Éppen ezért a piacot folyamatosan figyelik, hogy az árak versenyképesek tudjanak maradni.

Vaszari Viktor, az UNI-MED Szeged Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztató végén bejelentette: a cég ezt követően Mediversal Kft. néven működik tovább.

– Úgy gondoljuk, hogy a Mediversal név jobban kifejezi azt a teljeskörű, 360 fokos egészségügyi ellátást, amit a nagyon erős fekvő betegellátásunkra építve tervezünk felépíteni. Az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kapott a logóban a legnagyobb versenyelőnyünk is: az SZTE széleskörű tudományos háttere. Erős szempont volt az is, hogy a Mediversal névvel könnyebben ki tudunk lépni a külföldi piacokra és egyértelműbb kommunikációt tesz lehetővé az online térben is – mondta Vaszari Viktor.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink