hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Átadták a sanofi-aventis/Chinoin 2010-es Magyar Kutatási Díját

Nyolcadik alkalommal adták át az idén a Magyar Kutatási Díjat, amellyel az eredeti gyógyszerkutatásban felhasználható, új tudományos ismeretekhez vezető kutatásokat kívánják elismerni.

Az idei díjat Pál Gábor egyetemi docens vihette haza, aki az immunológia terén elért sikereivel győzte meg a sanofi-aventis/Chinoin és a Magyar Tudományos Akadémia tagjaiból álló szakmai zsűrit.

Magyarország és Európa elsőszámú gyógyszergyártója 2003 óta minden évben átadja a Magyar Kutatási Díjat a fiatal magyar kutatónemzedék kémia, molekuláris biológia, farmakológia és gyógyszerészeti területen elért jelentős tudományos eredményeinek elismerésére. Az idén a "Nem kismolekulás megközelítések a betegségek kezelésében és megelőzésében" tématerületről várták a pályázatokat, amelyeket az eredmények tudományos súlya és a kutatás eredetisége alapján rangsoroltak.

A több tucat pályázó közül végül Pál Gábor - az ELTE biokémiai tanszékén működő kutatócsoportjával, illetve az MTA Enzimológiai Intézetében működő egyik kutatócsoportjával együttműködésben végrehajtott -, az immunológia terén elért eredményeit ítélte a legjobbnak a szakmai zsűri. Pál Gábor, az ELTE TTK biokémiai tanszékének egyetemi docense a fehérjék irányított evolúciójával a világon elsőként fejlesztett ki olyan reagenseket, amelyek jelentősen javítják az oxigénhiányos betegségek utáni felépülést olyan súlyos betegségek esetében, mint például a szívinfarktus vagy a szélütés. Rendkívüli áttörést hozhat a most díjazott kutatás, amely reményeik szerint új terápiás lehetőségeket nyit az oxigénhiányos állapottal kapcsolatos betegségek kezelésében - értékelte a nyertes pályázatot Aszódi József, a sanofi-aventis/Chinoin tudományos igazgatója. Bízunk benne, hogy a sanofi-aventis/Chinoin Magyar Kutatási Díja is felhívja majd a szakma és a pályázatkezelők figyelmét az eredményeinkben rejlő óriási lehetőségekre, és hamarosan kezdetét veheti a találmány klinikai hasznosítása - mondta köszönőbeszédében a díjat átvevő Pál Gábor. A kutatási eredmény jelentőségét igazolja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a szív oxigénhiánnyal járó megbetegedései vezető helyen állnak a halálozási okok között, éves szinten pedig mintegy 450 milliárd forintot költ az ország ezen megbetegedések kezelésére.

(forrás: Napi Gazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink