hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Átadták a Kisebbségekért Díjakat

Átadták a Kisebbségekért Díjakat csütörtökön az Országházban. Az állami kitüntetést - amelyet a kisebbségek napja alkalmából adnak át - a kisebbségek érdekében, a kisebbségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában és az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződés területén kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi emberek és szervezetek kaphatják meg.

Díjat vehetett át Balogh Attila, az MTI újságírója példaértékű munkájáért, Boross Marietta a hazai nemzetiségek, bolgárok, németek és szlovákok körében végzett több évtizedes kutatómunkájáért, Farkas Tibor, a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének alapítója a cigányság életkörülményeinek javításáért végzett közéleti szerepvállalásáért és Héring Istvánné, Rátka polgármestere a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő németek nyelvi és kulturális identitása megőrzéséért végzett tevékenységéért.
Kitüntetést kapott Lakatos Mihály a cigányság felemelkedéséért végzett több évtizedes pedagógusi, közéleti munkájáért, Mundruczó Kornél színház és filmrendező a kisebbségi lét ábrázolásáért, a kirekesztés és az előítéletesség elleni alkotó szerepvállalásáért és Nagy Sándorné, a nyírbátori József Attila úti óvoda vezetője szemléletformáló pedagógiai munkájáért.
Az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság a romákat támogató tevékenységéért, a Magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia és Lengyel Templom, a hazai lengyelségért végzett közösségformáló tevékenységéért, a Tessedik Táncegyüttes a szlovák néptánchagyományok ápolása terén végzett több évtizedes munkájáért részesült elismerésben.

 
A kormány 1995. szeptember 21-i döntése értelmében 1995-től minden év december 18-án tartják a kisebbségek napját, annak emlékére, hogy az ENSZ 1992-ben december 18-án fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozók jogairól szóló nyilatkozatot.


Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés