2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Átadták a Dollinger emlékérmet

Minden év április 10-én, dr. Dollinger Gyula születésnapján tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. A Magyar Rákellenes Liga idén 25. éve szervezi meg az eseményt, ahol átadják az onkológus pályázat díját is.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. Az esemény kezdeményezője és szervezője a Magyar Rákellenes Liga, az időpont kiválasztásának oka pedig, hogy e napon született dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a magyar rákkutatás úttörőjének számít.

Idén 25 éves a Nemzeti Rákellenes Nap, az idei évi esemény fókuszában ezért az Országos Onkológiai Intézet elmúlt 25 éve állt, valamint kihirdették „Az év onkológusa – az én orvosom” pályázat nyertesét.

A pályázat során a betegek rövid elbeszélés formájában küldhették be betegségük történetét és orvosuk példaértékű, áldozatos munkáját. A győztesnek járó Dollinger emlékérem a pályázatra beérkezett művek közül a legtöbb szavazatot kapott orvosnak jut. Az emlékérmet először 2009-ben adta át a Magyar Rákellenes Liga és eddig 13 orvos kapta meg.

A 2018-as „Az év onkológusa – az én orvosom” pályázat nyertese dr. Bánhegyi Róbert, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Onkológiai Centrum vezető-helyettese, így ő kapta meg a Szöllőssy Enikő szobrászművész készítette emlékérmet.

(forrás: VM Sajtóiroda)
hirdetés

Könyveink