hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Arizonában a fogamzás előtt kezdődik a terhesség

Április 12-én Arizona állam kormányzója jóváhagyta azt a törvényt, amely szinte minden esetben megtiltja az abortuszt a terhesség 20. hete után. A törvény azonban a terhességet mintegy két héttel a fogamzás előtti időponttól számítja. Első hallásra ez képtelenségnek tűnik, de mit mond erről a tudomány? Ennek nézett utána a New Scientist cikkírója.

Mit is mond a törvény?

A törvény megtiltja, hogy a gesztáció 20. hete után abortuszt végezzenek, kivéve ha súlyos egészségügyi veszélyhelyzet áll fenn. Azt is kimondja, hogy a gesztációs kort, azaz a magzat korát a terhes nő utolsó menstruációjának első napjától kell számítani.

Ez azt jelenti, hogy a törvény szerint a magzat már akkor kb. kéthetes, amikor még nem is létezik, hiszen mintegy két hét szükséges ahhoz a menstruáció kezdete után, hogy az új petesejt meg tudjon termékenyülni. Vagyis a törvény valójában már a 18 hetes magzat esetében megtiltja az abortuszt.

Van értelme a gesztációs kor ilyetén definiálásának?

Több is, mint az ember gondolná. A legtöbb orvos szintén az utolsó menstruáció kezdetétől számítja a terhesség fennállását. „Sok generáció óta ez a szokás” – mondja Farr Curlin, a Chicagói Egyetem orvosi etikával foglalkozó szakembere. Mint elmagyarázta, ennek az az oka, hogy a legtöbb nő nem tudja megmondani megtermékenyülésének pontos időpontját, ezzel szemben az utolsó menstruációjuk kezdetének dátumára általában emlékeznek.

Valójában mikor kezdődik a terhesség?

„Abszurd lenne azt állítani, hogy egy nő terhes, miközben éppen menstruál” – mondja Curlin. Ez kétségtelen, de az meglepő, hogy mennyire nincs konszenzus az orvosok közösségében arról, hogy mikortól fogva tekinthető terhesnek a nő: akkortól-e, amikor a hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet, vagy akkortól, amikor a zigóta beágyazódik a méh falába.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége úgy foglalt állást, hogy a terhesség a beágyazódáskor kezdődik, tekintve hogy a megtermékenyített petesejtek igen nagy része soha nem ágyazódik be a méhfalba.

Egy nemrég elvégzett felmérés során azonban Curlin és munkatársai azt mutatták ki, hogy a szülész-nőgyógyászok 57 százaléka szerint a magzati élet – azaz a terhesség – a megtermékenyítés időpontjában kezdődik. Ebben a véleményben még a praktizáló orvosok esetében is tükröződnek a személy hiedelmei a vallásról és az etikáról: az abortuszt nem ellenző orvosok nagyobb valószínűséggel mondták azt, hogy a terhesség a beágyazódással kezdődik, míg az abortuszt ellenzők inkább arra hajlottak, hogy a megtermékenyítéssel.

Léteznek hasonló abortusztörvények másutt is?

Az USA-ban 2010 óta hat másik állam szintén megtiltotta a terhesség 20. hete után az abortuszt, hacsak az anya élete nincs veszélyben. Ezek azonban egységesen a megtermékenyüléstől számítják a terhességet. Más államokban a 24-26. héttől tilos az abortusz. Az Egyesült Királyságban a törvény szerint a terhesség 24. hetéig végezhető el az abortusz.

„Amikor Arizonában a törvényhozók elfogadták azt, hogy korábbi időponttól számítsák a terhességet, akkor nyilvánvalóan az volt a céljuk, hogy már két héttel korábban megtiltsák az abortuszt, és közben mégis azt mondhassák, hogy a tiltás a 20. héttől érvényes” – mondta Elizabeth Nash, aki a Guttmacher Intézetben dolgozik, amely egy egészségügyi politikát elemző csoport és részt vesz a szexuális élettel kapcsolatos tájékoztatásban, nevelésben.

Milyen bizonyítékokon alapul az arizonai törvény?

A késői abortusz megtiltása mögött az a szándék húzódik meg, hogy ne vegyék el olyan magzat életét, amely már a méhen kívül is életben tud maradni. Egy 2001-es vizsgálat szerint a 25 hetes magzatok 75 százaléka életképes volt a megszületés után, de a 21 hetesek közül egy sem maradt életben a méhen kívül. A szakértők szerint még soha, sehol a világon nem maradt életben egyetlen olyan magzat sem, amely 20 hetesen született meg.

Az arizonai törvény „erős tudományos bizonyítékokra” hivatkozik, amelyek szerint a 20 hetes meg nem született magzat képes fájdalmat érezni. Az, hogy mikortól fogva érzi a fájdalmat a magzat, erősen vitatott kérdés. Általában véve azt az álláspontot fogadják el, amely szerint azok az idegi pályák, amelyek a fájdalom percepciójához szükségesek, csak a 26. és 29. hét között alakulnak ki.


Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink