hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

36 óra alatt 1 kilóval gyarapodott a féléves csecsemő súlya

Az orvosok azt javasolják, hogy az anyák legalább hat hónapig szoptassák gyermekeiket, de egy egyszerű, mégis sokszor kezeletlenül maradó elváltozás képtelenné teheti a csecsemőt a szopásra.

A nyelvfék (frenulum linguae) a nyelv alsó felszínét és szájüreg alsó részét köti össze, és az újszülöttek 95–97 százalékában nem okoz semmilyen problémát. Azonban a gyermekek fennmaradó 2–5 százalékában a nyelfék túlságosan rövid, és lehetetlenné teszi, hogy a csecsemő a szájpadlásáig emelje a nyelvét. Emiatt a megfelelő szopás lehetetlenné válik, bármennyire is igyekszik mind az anya, mind az újszülött, és sok anya végül kénytelenségből lemond a szoptatásról.

szuleteskor vizsgalhato„A nyelvfék átvágásával (frenectomia) nagyon könnyen megoldható lenne ez a probléma, de sok orvos mégsem végzi el a beavatkozást, noha sokkal egyszerűbb, mint a körülmetélés, amit rutinszerűen végeznek” – írja dr. Sandra Sullivan neonatológus a Pediatrics júliusi online számában. „A beleegyezési nyilatkozat kitöltése tovább tart, mint maga a procedúra” – mondja. Dr. Sullivan abban látja a probléma okát, hogy sok orvost nem tanítanak meg arra, hogy a frenectomia orvosi szempontból szükséges lehet.

A szopáshoz a csecsemő nyelvének sokkal komplexebb mozgást kell végeznie, mint a cumisüveges etetésnél, vákuumot kell létrehoznia a szájüregében, amihez elengedhetetlen, hogy nyelvét a szájpadlásához tudja szorítani. Ha rövid a nyelvfék, ezt az érintett csecsemők nem tudják megtenni. A probléma az Egyesült Államokban évente 40 000–100 000 gyermeket érint.

Félévesen kisebb súlyú volt, mint születéskor

Dr. Sullivan írásában beszámol egy extrém esetről, amikor a nyelvfék rövid volta miatt a gyermek végül etetési és növekedési zavar miatt kórházba került. Bár a csecsemő nem tudott szopni, szülei nem aggódtak fejlődése miatt, mivel első gyermekük koraszülött és nagyon kicsi volt. Fél éven át folytatták a szinte teljesen eredménytelen szoptatást, és a gyermek 6 hónapos korára kisebb súlyú lett, mint születésekor volt. Kórházba kerülése és a nyelvfék átvágása után 36 óra alatt mintegy egy kilogrammal gyarapodott a súlya.

Dr. Sullivan tagja egy nemzetközi szervezetnek, amely a nyelvfékkel kapcsolatos problémákkal foglalkozik. Egyik legfontosabb céljuk az, hogy általánossá váljon a nyelvfék rövidségének szűrése, amit közvetlenül a szülés után a bába is el tud végezni. Másrészt tudatosítani kívánják minden gyermekorvosban, hogy a nyelvfék rövid volta súlyos probléma és feltétlenül meg kell oldani.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés