hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Apró részecskékkel a fognyűvő manók ellen

A kutatók új, lebomló partikulumokat fejlesztettek ki, melyek a fogszuvasodás helyére juttatva fizikailag blokkolják a lyukat és helyreállítják a beteg fogat. A találmány máris díjat hozott a kutatóknak.

A fogszuvasodás gyógyítására kifejlesztett részecskék speciális üvegből készülnek és a fogkrémbe keverve juttathatók el a fogakhoz. A szájban oldódó partikulumokból kalcium és foszfát szabadul fel, mely pótolja a fog hiányzó ásványi anyagait. Ennek hatására enyhül a fogfájás, a töredékére csökkenhet a fogszuvasodás előfordulása, és helyreáll a fogak épsége. Az új felfedezés milliók számára jelenthet megoldást. A brit statisztikák szerint például 20 millió felnőttnél (a brit felnőttkorú lakosság 40 százalékánál) áll fenn a fogak érzékenysége. A Global Burden of Diseases vizsgálat szerint a maradó fogak nem kezelt szuvasodása a leggyakoribb betegség, mely a világ népességének 35 százalékát érinti.

A londoni Queen Mary Egyetem professzora, Robert Hill által vezetett kutatócsoport találmányáért elnyerte a Worshipful Company of Armourers and Brasiers feltalálói díját és az ezzel járó 25 ezer fontot. „Ezek az új partikulumok gyorsabban oldódnak, mint az eddig rendelkezésre álló részecskék, és lágyabbak is a fogzománcnál – magyarázza Hill professzor. – Nyitottabb szerkezetük révén a víz gyorsabban bejuthat az üvegszerkezetbe, így a kalcium- és foszfátionok rövidebb idő alatt felszabadulhatnak. Míg a jelenleg rendelkezésre álló partikulumok lényegesen keményebbek, ezért fogmosás közben ledörzsölik a fogzománcot, addig az új partikulumok sokkal lágyabbak.”

A fog fájdalmát kiválthatja forró, hideg vagy mechanikai inger, és hátterében az áll, hogy folyadék áramlik a fog szerkezetén belül elhelyezkedő csatornácskákon keresztül. Ezek úgy válnak elérhetővé az ingerek hatására, hogy a fogíny visszahúzódik vagy fogszuvasodás, savas erózió vagy a fogkefe okozta mechanikai igénybevétel következtében sérül a fogzománc. Ezek a bioaktív partikulumok kalcium- és foszfátionok felszabadítása révén remineralizálhatják a lyukakat.

„Ez egy roppant izgalmas felfedezés, mely milliók problémáját oldhatja meg nemcsak Európában, hanem szerte a világon – mondja Bill Bonfield professzor, Armourers & Brasiers döntőbizottságának tagja. – Pontosan találkozik céljainkkal, hiszen olyan kutatásokhoz igyekszünk anyagi hátteret biztosítani a feltalálói díjjal, melyek innovatív módon nyúlnak egy tudományos problémához, hogy ezzel új tudományos kutatási eredményekből születhessenek piacképes termékek.”

„A díjjal járó pénzjutalom felhasználásával a laboratóriumi kutatás eredményeire támaszkodva létrehozhatjuk az új fogkrém prototípusát – mondja Hill Professzor. – Mindig az a folyamat legnehezebb lépése, hogy pénzt szerezzünk ahhoz, hogy a laboratóriumi kutatást kereskedelmi termékké konvertálhassuk.”

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés