hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Ápolási igazgatók: kritikus a munkaerőhiány

Komoly morális kérdés a biztonságos betegellátás megtervezése, hiszen folyamatosan csökken a szakképzett munkatársaink száma, és aránya.

A Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete XXVI. éves Konferenciáját tartotta 2018. szeptember 11-13. között Balatonfüreden. A program fő témája az ápolók és egészségügyi szakdolgozók helyzete a mai magyar egészségügyben.

Az előadások a létszám helyzetről, a gyakorlati oktatás nehézségeiről, az utánpótlás kérdéséről, HR monitoring adatokról, a munkakörülményekről szóltak. A konferencián bemutatásra kerültek azok az intézkedések, amelyekkel az elmúlt években próbálták a humán erőforrás krízist enyhíteni. Ilyenek pl. az ösztöndíj pályázatok, béremelési intézkedések, ápolási eszközfejlesztési pályázatok, mentor pályázatok stb., de ezek egyelőre még nem hozták a várt eredményeket.

A HR monitoring adatokból látható, hogy a fiatalok egyre kevesebben jelentkeznek egészségügyi szakképzésre.  Az elmúlt 8 év átlagát tekintve a végzős hallgatóknak csak 41%-uk marad a pályán. Legnagyobb problémát a súlyos betegeket ellátó területen látunk.

Az eddigi ösztönzők és intézkedések szükségesek, de nem elégségesek. Beszélni kell a problémákról, de megoldást csak az egészségügy képviselőivel, a döntéshozókkal és a lakossággal együtt, közösen érhetünk el.

A szakmai szervezetek is folyamatosan végeznek felméréseket, vizsgálatokat, amelyek negatív tendenciákat mutatnak. Sok a pályaelhagyó munkatársunk, főként a többműszakos munkarend, családegyesítés, migráció, könnyebb munka, gyermeknevelési feladatok miatt. Hiányzik a társadalmi megbecsülés.

A MESZK a napokban indította útjára kampányfilmjét „Veled Másokért” címmel, amelynek célja a fiatalok és szüleik tájékoztatása, hivatásunk megismertetése.

Nekünk, ápolásvezetőknek és kollégáinknak ma komoly morális kérdés a biztonságos betegellátás megtervezése, hiszen folyamatosan csökken a szakképzett munkatársaink száma, és aránya. Nagy szükség van a fiatalokra, de a régi, nagy gyakorlattal rendelkező szakdolgozókra is, akiknél tudás és tapasztalat van. A fiatalokat még tanítani kell!  Fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozó a munkahelyén keresse meg a megélhetéséhez szükséges javakat, de jelenleg 2-3 mellékállást vállalva tudja ezt biztosítani. Ennek jelenleg az összes következménye látható az egészségügyben.

hirdetés

Könyveink