hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Anyja méhében operálták meg a baba gerincét

Méhen belül operálták meg a kisbabát, aki egyébként nyitott gerinccel született volna, írja a hvg.hu.

A 26 éves brit Bethan Simpson nem az első várandós nő volt, akinek még meg sem született gyermekének gerincét a méhen belül operálták meg, de kétségtelenül ritka ez a beavatkozás. Az Eloise névvel várt kislányánál a terhesség huszadik hetében diagnosztizáltak nyitott gerincet (spina bifida). A nő ezután – a terhességmegszakítás mellett érvelő férje ellenében – úgy döntött, vállalja a Belgiumban és az Egyesült Államokban már többször végrehajtott magzati beavatkozást, a britek közül az elsők között – írja a BBC.

A nyitott gerinc szülés előtti, prenatális műtétjét a 26. terhességi hétig végezhetik el az orvosok. Ennek során a császármetszéshez hasonló sebészi beavatkozással nyitják meg a méhet, és így operálják meg a magzatot. A műtét közben az anya és a magzat is altatásban van, utóbbi pedig még izomlazítót is kap.

A nyitott hátgerinc a leggyakoribb fejlődési rendellenességek egyike: a BBC által idézett statisztika szerint a tízezerből négy magzatnál fordul elő a tökéletlen bezáródás. A spina bifida Európába évente 4-5 ezer szülést érint, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés