hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Antidepresszívumok mellé tornaedzést!

A közepes intenzitású, rendszeresen végzett testmozgás előnyös hatású azoknak a nőknek, akik az antidepresszívum szedése mellett szexuális diszfunkciót tapasztalnak – állítják a University of Texas kutatói.

A depresszió mellett gyógyszeres kezelésben részesülő nők körében gyakori panasz a szexuális vágy lanyhulása vagy eltűnése. A Depression and Anxiety című lapban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a megfelelően időzített testedzés alapvetően fontos a szexuális élettel kapcsolatos elégedettséghez.

Az Egyesült Államok preventív szolgálatának (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint a depresszió miatt gyógyszeres kezelésben részesülők csoportjában 2,5-szer nagyobb arányban vannak nők, mint férfiak. Azt is kiemelik, hogy az antidepresszívumok a harmadik helyen állnak a leggyakrabban rendelt gyógyszerek között, fogyasztásuk 1988 és 2008 között csaknem 400 százalékkal emelkedett.

A mostani vizsgálatba 52 olyan nőt vontak be, akik antidepresszívumot szedtek és emellett mellékhatásként libidójuk csökkenéséről számoltak be. Az első 3 hétben a nőbetegek mindenfajta testedzés nélkül folytattak szexuális aktivitást. Ezt követően minden résztvevőtől azt kérték, hogy heti három 30 perces erősítő és kardióedzést építsenek be a napirendjükbe, és hetente három alkalommal éljenek nemi életet. A rendszeresen sportoló nők esetében három újabb edzéssel egészítették ki az addigi rendszeres rutint.

A kutatók két csoportba osztották a résztvevőket, és az egyik csoport tagjaitól azt kérték, hogy közvetlenül a szexuális érintkezés előttre időzítsék a testedzést, míg a másik csoport tagjai a szexuális aktivitástól függetlenül sportoltak. A vizsgálat utolsó két hetére a két csoportot felcserélték.

A résztvevők által a szexuális működésre, a szexuális elégedettségre és a pszichológiai egészségi állapotra vonatkozóan adott válaszok alapján úgy tűnik, hogy a nemi érintkezés előtt végzett testmozgás enyhítette az antidepresszívumok libidóra gyakorolt hatását. A rendszeres testedzési programban részt vevő nők kivétel nélkül az orgazmus javulását tapasztalták, ezen belül is a közvetlenül a szexuális érintkezés előtt végzett testedzés szignifikánsan nagyobb mértékben erősítette a libidót, és a beteg elégedettebb volt a szexuális funkciókkal.

Tierney Lorenz, az Indiana University kutatója így kommentálja az eredményeket: „Az antidepresszívumok széles körű szexuális jellegű mellékhatásainak ismeretében fontos kérdés a szexuális diszfunkció kezelése az antidepresszívumot szedő nők esetében.” Úgy tűnik, hogy a közepes intenzitású testmozgás a szimpatikus idegrendszerre kifejtett hatása révén, a genitális régió véráramlásának fokozásán keresztül befolyásolja kedvezően a szexuális működéseket. Az antidepresszívumokról ismert, hogy gátolják a szimpatikus idegrendszer működését.

„A mostani megfigyelések közegészségügyi jelentősége abban áll, hogy a testedzés a szexuális mellékhatások enyhítésének könnyen hozzáférhető és olcsó eszköze, mely nem ró terheket az egészségügyi ellátó rendszerre” – teszi hozzá a vizsgálat vezetője.

Bár nem hangzik túlságosan romantikusnak, de a napirendbe iktatott rendszeres testmozgás alkalmas lehet az antidepresszívumok okozta szexuális mellékhatások csökkentésére.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés