hirdetés
2019. október. 14., hétfő - Helén.
hirdetés

Annyi a prosztataráknak

Az egészséges szövetek károsítása nélkül ölte meg a rákos sejteket egy alacsony kockázatú prosztatarák kezelésére kifejlesztett, kísérleti szakaszban lévő módszer – írja az MTI alapján az Index. A különleges terápia részeként az orvosok a lézeres kezelés kiegészítéseként mélytengeri baktériumból származó, fényérzékeny gyógyszert fecskendeztek a páciens vérkeringésébe.

A véredényeket célzó fotodinamikus terápiát (VTP) az izraeli Weizmann Tudományos Intézet a magántulajdonban lévő STEBA Biotech céggel közösen fejlesztette ki. A kezelésben használt WST11 nevű fényérzékeny anyag az óceán fenekén talált baktériumokból származik. Ahhoz, hogy ezek a baktériumok az élőhelyükig lejutó nagyon kevés napfénnyel is életben maradjanak, kifejlesztették azt a képességet, hogy a fényt hihetetlen hatékonysággal alakítják energiává. A Weizmann Intézet szakértői ezt a sajátosságot aknázták ki a WST11 kifejlesztéséhez, amely olyan szabadgyököket szabadít fel, amelyek lézerfényre aktivizálódva megölik a környező sejteket.

A VTP csak rövid távú, három hónapon belül megoldódó vizelési és merevedési gondokat idézett elő, két év után pedig semmilyen jelentős mellékhatás nem jelentkezett a kutatók szerint. A kutatásban résztvevő, VTP-vel kezelt 413 páciens mindössze hat százalékának volt szüksége radikális terápiára, ellentétben az aktív felügyelet alá került kontrollcsoportban tapasztalt harminc százalékkal. A lézerrel aktivált gyógyszer olyan hatásos volt, hogy a rákbeteg páciensek fele tünetmentessé vált.

A kísérleti módszert tíz európai ország 47 gyógykezelő intézményében alkalmazták, többségükben első alkalommal. Ahhoz, hogy megkapja a szükséges engedélyt, a VTP-terápiát jelenleg felülvizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Várhatóan évekig eltart, mielőtt a páciensek szélesebb körben részesülhetnek a kezelésből, írja a lap.

(forrás: Index/MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés