2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Angliában február végéig megszűnhet a fertőzöttek kötelező elkülönítése

Február végéig megszűnhet Angliában a koronavírus-fertőzöttek kötelező elkülönítése. Nemzetközi kitekintés.

Szállodákban különíthetik el a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket Hongkongban, ha betelnek a közegészségügyi intézmények a várost sújtó újabb járványhullám közepette, adta hírül bennfentes forrásokra hivatkozva internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Az újság forrása szerint az otthoni elkülönítést a legvégső megoldásnak tartogatják arra az esetre, ha minden más lehetőséget kimerítettek.

A mintegy 7,5 milliós városban szerdán 1161 új Covid-19-es esetet jelentettek. Hongkongban ezzel elsőként fordult elő, hogy ezer fölé emelkedett a napi új esetek száma. Az SCMP egyik forrása szerint a helyi egészségügyi hatóságok arra számítanak, hogy az esetszám a következő napokban akár napi kétezer fölé is emelkedhet, jelentős nyomás alá helyezve az egészségügyi ellátórendszert. Szerdáig a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak mintegy 90 százaléka - 1990 ágy - telt be. Csaknem kétszáz tünetmentes fertőzöttet helyeztek el továbbá egy - korábban a fertőzöttek kontaktjainak fenntartott - 3500 férőhelyes karanténtáborban.

David Hui, a hongkongi kormányzat járványügyi tanácsadója a szállodai elkülönítés mellett foglalt állást a tünetmentes fertőzöttek esetében, rámutatva, hogy a hongkongi otthonok jellemzően kisméretűek, és sok esetben nincsenek elkülönítésre használható helyiségek, vagy önálló mosdó, a fertőzés kockázata így jelentős a háztartáson osztozók számára. Az SCMP adatai szerint Hongkongban eddig csaknem 5,5 millióan vették fel a koronavírus elleni védőoltás első adagját, 4,9 millióan a másodikat és 1,1 millióan a harmadikat.

*

A francia kormány reméli, hogy március végén, április elején feloldható lesz az oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség, miután a koronavírus-járvány miatti egészségügyi helyzet folyamatosan javul. A dokumentumot a hatályos törvény szerint július végéig kell bemutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános rendezvényeken a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények.

"A kórházban ápoltak száma még mindig magas, többen vannak, mint a 2020 tavaszi rekord idején, de az előrejelzéseink alapján megvan az okunk azt remélni, hogy idővel a helyzet eléggé javulni fog ahhoz, hogy az utolsó korlátozó intézkedéseket is feloldjuk", mondta szerdán Gabriel Attal kormányszóvivő. A járványszintet illetően a csökkenés már egyértelmű - tette hozzá. Gabriel Attal jelezte, hogy az oltottsági igazolás akkortól nem lesz kötelező, amikor a kórházakban "normalizálódik a helyzet", azaz a koronavírus már nem tartja nyomás alatt az ellátórendszert.

Az oltottsági igazolás bevezetésének köszönhetően a kormány múlt héten megkezdte a korlátozások fokozatos feloldását.  Az elmúlt hét napban átlagosan 211 ezer új fertőzöttet regisztráltak naponta, az egy héttel ezelőtti 340 ezer után. A kórházban ápoltak száma is már csökken, de még 33 ezer fertőzött van kórházban, az intenzív osztályokon 3500-an vannak. A súlyos betegek száma hetek óta nagyon lassan csökken. A koronavírus-fertőzés szövődményeiben 133 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.

*

Kanadában a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen tüntetők eltorlaszolták az ország Egyesült Államokkal közös, legfontosabb határátkelőjét és egy másikat is. Eközben bejelentették, hogy a kanadai Alberta és Saskatchewan tartományokban fokozatosan feloldják a járványügyi korlátozásokat.

*

Február végéig megszűnhet Angliában a koronavírus-fertőzöttek kötelező elkülönítése, jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a londoni alsóházban tartott rövid tájékoztatójában közölte: a csütörtökön kezdődő, február 21-ig tartó parlamenti szünet utáni első napon ismerteti részletesen, hogy a kormány új stratégiája szerint az ország hogyan tud a továbbiakban "együtt élni a koronavírussal". Azt azonban már most bejelentette, hogy ha a jelenlegi biztató járványügyi folyamatok tartósnak bizonyulnak, várakozása szerint a kormány a még érvényben lévő utolsó hazai korlátozásokat is feloldhatja, beleértve azt a jogi kötelezettséget, amelynek alapján elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akiknek koronavírustesztje pozitív lett.

A jelenleg érvényes angliai szabályozás alapján az elkülönítési időszak alapesetben tíz nap, de a pozitív teszteredményt követő ötödik és hatodik napon el lehet végezni egy-egy koronavírus-gyorstesztet, és ha mindkét szűrés eredménye negatív, az elkülönítés a hatodik nap kezdetén befejezhető.

A legutóbbi adatok egyértelműen a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulását mutatják. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint a kedd este zárult 24 órában 66 183, az utóbbi egy hétben 509 454 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak országszerte.

*

Lengyelországban hét napra rövidítik a karanténidőt azok esetében, akiknek pozitív volt a koronavírus-tesztjük, és egy héttel korábban szüntetik meg az eredetileg február végéig elrendelt távoktatást - jelentette be a lengyel egészségügyi és az oktatási miniszter szerdai sajtóértekezletükön.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter úgy értékelte: Lengyelországban a múlt héten már tetőzött az ötödik járványhullám, tartósnak tűnik az a tendencia, mely szerint lefelé hajlik a járványgörbe. Úgy néz ki, "a világjárvány végének kezdetével van dolgunk". Februárban a fertőzések jelentős apadása várható, és igazából elmúlhat az egészségügyi rendszer túlterheltségének veszélye, mondta el Niedzielski. Márciusban pedig a járványügyi szigorítások feloldásáról szóló "merészebb döntések" lehetségesek, helyezte kilátásba.

Bejelentette: február 15-től tíznaposról hét napra csökkentik a karanténidőt a pozitív teszttel rendelkező, de tünetmentes személyek esetében. Múlt heti kormányzati döntés alapján az orvosok és a rendvédelmisek a karantén ötödik napján végzett negatív vírusteszttel mentesülnek a karantén alól. Emellett csütörtöktől teljesen megszüntetik azok karantén-kötelezettségét, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Házi karanténban maradnak viszont továbbra is a pozitív teszttel rendelkezők családtagjai, a beoltottak viszont negatív teszt után mentesülhetnek ez intézkedés alól.

Péntektől tíz napról hét napra rövidítik a karantént a Lengyelországba érkező, uniós védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára.

*

A világon 403 218 603 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 777 206 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 400 700 805 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 763 154 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink