hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Aneszteziológusokat keres a határon túlra Kásler

A Népszava szerint Kásler Miklós levélben kérte a kórházakat, mérjék fel, van-e az intézményükben orvos, aki munkát vállalna Romániában.

Kásler Miklós toborzása már csak azért is figyelemre méltó, mert március 12-én lépett életbe az a kormányrendelet, amely előírja: a járványügyi vészhelyzet miatt egészségügyi dolgozók csak az ágazati miniszterük engedélyével távozhatnak az országból. Azaz azóta az egészségügyi dolgozók, köztük az orvosok is kizárólag a humánminiszter egyedi engedélyével léphetik át a határt.

A Népszava több intézményben is érdeklődött, hogy sikerült-e önkénteseket találni a határon túli terület kórházaiba, pozitív választ sehonnan sem kaptak. Volt olyan intézményvezető, aki úgy vélte: „Ez a levél nem több, mint egy gesztus a miniszter részéről a magyarlakta települések egészségügyi intézményei felé.” Volt, aki szerint eleve halva született az ötlet, mert az intézményeket már alaposan „orvostalanította” az, hogy a 65 éven felüliek a járvány ideje alatt közvetlenül nem vehetnek részt a betegellátásban.

A lap megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, és az Állami Egészségügyi Ellátóközpontot is, hogy megtudjuk, hányan jelentkeztek eddig Kásler Miklós felhívására. Kíváncsiak voltunk egyebek mellett arra is, mi indokolta a miniszter kérését. A minisztérium sajtóosztályától azt a választ kapták:

„A kormány mindig egész nemzetben gondolkodott, ezért amikor az egyik erdélyi kórház csupán rövid időre két-három aneszteziológus segítségét kérte az elvégzendő műtétekhez, akkor megkérdeztük kórházainkat, hogy van-e olyan orvos, aki segíteni tudna. A járvány jelenlegi magyarországi helyzete még lehetővé teszi, hogy néhány szabad kapacitással bíró aneszteziológusunk Erdélybe utazzon.”

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink