hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Anamnézis alapú prognosztika

  A legközelebbi családtagok kórtörténetében szereplő szívinfarktus kifejezetten hasznos kockázatbecslési eszköz a fiatal nők esetében – és kevésbé segít a férfiak prognózisának megítélésében.

  Nagyobb a fiatal nők kockázata a férfiakénál kardiovaszkuláris betegségek szempontjából, ha a családi anamnézisükben szívinfarktus szerepel, ugyanakkor a nőkben kevésbé tudatosul a rizikó és az egészséges életmód fontossága – állapította meg egy amerikai vizsgálat (Am Heart J 2007; 154:454–460).
  A Dallas Heart Study 30–50 éves résztvevőinek adatait aszerint elemezték, hogy volt-e családjukban olyan első fokú rokon (szülő, testvér), aki 55 (férfiak esetében 50) éves kora előtt miokardiális infarktust kapott. Az 1300 nő és 1100 férfi résztvevő közel 10 százalékánál volt pozitív a családi anamnézis . Mindegyiküknél CTvizsgálatot végeztek koszorúereik meszesedésének felmérése céljából, és kérdőívet töltöttek ki, amelylyel a szívinfarktusnak a résztvevők saját megítélése szerinti kockázatát mérték fel.
   A pozitív családi kórtörténetű nők körében szignifikánsan több volt a cukorbeteg, a hipertóniás és a dohányos, trendszerűen több az elhízott és a kis HDL-koleszterin- szintű. A férfiakhoz képest egyetlen tényező terén tapasztaltak szignifikáns különbséget: a negatív családi anamnézisű nők jóval ritkábban számoltak be ülő életmódról.
   Pozitív kórtörténet esetén a nőknek szignifikánsan nagyobb volt az esélye (49 százalék a 19-hez képest) arra, hogy két kardiovaszkuláris kockázati tényező is befolyásolja prognózisukat. Ilyen különbséget a férfiaknál nem tapasztaltak. A pozitív családi anamnézis a nők esetében – 2-es esélyhányadossal – független kockázati tényezőnek bizonyult a koszorúerek meszesedése szempontjából, a férfiaknál azonban nem.
  A kérdőívre adott válaszokból kiderült, hogy a pozitív családi anamnézisű férfiak reálisabban mérik fel saját kockázati szintjüket – legalább 75 százalékuk átlagosnak vagy annál nagyobbnak vélte az esélyét arra, hogy maga is szívinfarktust kapjon. A nőknél ez az arány csak 60 százalékos volt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés