hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Amit eddig minden kormány elfelejtett...

Arról, hogy a befizetések alapján mi jár, mire jogosult a beteg, minden eddigi kormány elfeledkezett, írja közleményében a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége.

Egészségügyi rendszerünk jól szabályozott. Pontosan ismerjük azt a forrást, amelyből gazdálkodni kellene. A kórházak, szakrendelők gyógyító kapacitását a mindenkori finanszírozóval – akárhogy hívják éppen – kötött szerződés alapján működtetik. Az alkalmazottak foglalkoztatását, azok tevékenységét szerződések szabályozzák.

Egy gyógyító intézménynek sokszor ezret meghaladó szerződése van szolgáltatókkal, beszállítókkal, stb. A működés szabályozottságát is szigorúan ellenőrzik. Éppen ezért meglepő, hogy egy valakinek nincsen szerződése: a magyar állampolgárnak, aki milliárdos befizetései alapján (járulékával, adójával – mikor hogyan hívják) az egész egészségügyi rendszer működését lehetővé teszi!

E szerződés megkötéséről, arról, hogy a befizetések alapján mi jár, mire jogosult, s mikor, ha beteg lesz (vagy mi nem jár), valahogy minden eddigi kormány elfeledkezett. Pedig egy ilyen szerződés alapján lehetne meghatározni, hogy mi a – sokat vitatott "különleges ellátás", s milyen "kiegészítő biztosítások" köthetők, stb.

A Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége szerint: az említett és hiányolt szerződés alapján a betegnek gyógyítójával történő találkozása szabályozott és eredményes, s nem stresszel és konfliktussal terhelt lenne.

Dr. Balaton Péter, a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége titkára

(forrás: MTI-OS)
hirdetés

Könyveink