hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Amit a visszahívott pacemakerekről tudni kell

A veszély leginkább elvi és valóban csak a részben rádióhullám vezérléssel is működő szívritmus-szabályozók esetében áll fenn, írja a Magyar Idők.

Az egyik pacemakernél felfedezett biztonsági rés miatt szoftverfrissítést ajánlanak több százezer ilyen eszközt viselő páciensnek.

Ez a veszély leginkább elvi és valóban csak a részben rádióhullám vezérléssel is működő szívritmus-szabályozók esetében áll fenn – mondta a Magyar Idők érdeklődésére a Városmajor utcai Szív- és Érsebészeti Klinika Elektrofiziológiai Laboratóriu­mának vezetője. Gellér László PhD-kardiológus hangsúlyozta: a világban és itthon beültetett készülékek döntő többségénél ilyen jellegű szándékos távoli átprogramozás nem kivitelezhető, azoknál csak egy közeli speciá­lis elektromágnessel lehet ezt megtenni.

A legmodernebb, rádióhullámmal kommunikáló szívritmus-szabályozók átprogramozásához sem elég azonban az informatikai tudás, ehhez elektrofiziológusnak kell lenni – mutatott rá Gellér László. Ennek ellenére, mivel a veszély – ha minimális is, de – fennáll, a betegbiztonság szempontjából komolyan kell venni, különösen, hogy egyre több betegség kezelésére alkalmazzák a pacemakereket, mert egyértelműen jobbak, mint a gyógyszeres terápiák. A kardiológus tájékoztatása szerint Magyarországon évente 5-6 ezer pacemaker-beültetést végeznek, és körülbelül 40-50 ezer ember él ilyen készülékekkel.

A nagy gyártók már eddig is rendkívüli módon ügyeltek arra, hogy ne legyen probléma az eszközeikkel – erről már az Orvostechnikai Szövetség elnöke beszélt a lapnak. A biztonsági rések felfedezése miatt azonban – fogalmazott Tamás Viktor – a pace­makergyártó cégek még komolyabb teszteknek vetik alá a készülékeit, ezáltal pedig tovább javul a betegbiztonság. Jelezte, bár időről időre felvetődik az eszközök támadhatóságának lehetősége, a folyamatos kontrollnak köszönhetően eddig még sehonnan sem érkezett hír ilyesmiről.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés