hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Amit a doktori képzésről tudni kell

A doktori képzés aktuális változásairól kérdezte Tímár Józsefet, az Országos Doktori tanács társelnökét a mok.hu.

Régóta élő igény, hogy hosszabb legyen a képzés, mert a hallgatóknak csak egy kis része, csupán a legjobbak voltak képesek a hároméves ösztöndíjas periódus alatt olyan új tudományos eredményeket elérni, amelyek elegendőek a PhD disszertáció elkészítéséhez. A felsőoktatási kormányzat eleget tett az igénynek, módosították a PhD képzést, felemelték az ösztöndíjjal támogatott képzési-kutatási periódust négy évre. Az új rendszerben az első két év után egy komplex vizsga keretében számot kell adniuk a hallgatóknak az előrehaladásukról. Ezzel azt igyekszik a rendszer elérni, hogy akik nem mutatnak megfelelő előmenetelt, ne maradjanak a rendszerben, s csökkenjen az eredménytelen fokozatszerzők aránya – magyarázza a változásokat a mok.hu-nak dr. Tímár József, az Országos Doktori tanács társelnöke, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának elnöke.

A változásoknak anyagi természetű vonatkozása is van: a sok-sok éve meghatározott PhD ösztöndíjkeretet is megemelte a kormányzat, teszi hozzá. Az első két évben negyven százalékkal, a második két évben nyolcvan százalékkal, azaz 140, illetve 180 ezer forintos ösztöndíja lehet a hallgatóknak, ami persze nem óriási összeg, de a korábbihoz képest mindenképpen magasabb.

Azok, akik 2016. szeptember elseje előtt kezdték el a képzést, továbbra is a régi rendszer szerint szerezhetik meg tudományos fokozatukat.Egyébként jelenleg az önköltséges és egyéni fokozatot szerzőkkel együtt összesen 5-6000 közé tehető a képzésben résztvevők száma.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés