hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Amikor munka van, élet nincs?

Felborult harmónia

Mit tehetünk azért, hogy ne a munkánktól várjuk most az összes visszacsatolást? Rudolf Panka irodalomterapeuta hasznos tanácsai a HRPWR-en.

A magánélet és munka harmóniáját akkor sem könnyű megőrizni, amikor nincs járványhelyzet. Jelenleg, amikor sokan home office-ban dolgoznak, illetve a pihenés, töltődés, szórakozás lehetőségei drasztikusan megcsappantak, még azoknak is nehéz fenntartani ezt az egyensúlyt, akiknek korábban ezzel nem volt komoly gondja.

Mégis mit tehetünk azért, hogy ne a munka uralja most az életünket? A home office-hoz köthető időbeosztós és térkialakítós tippeket már unásig ismerjük (legyen a lakásban helye a munkának és a kikapcsolódásnak, osszuk be az időnket, legyen a pihenésnek is ideje). Ezek is fontosak, de érdemes megvizsgálnunk a mélyebb okokat is.

(Kép forrása: @lizandmollie instagram)

Eltolódó hangsúlyok

Ha a munka uralja az életünket, fennáll az a veszély, hogy ettől az egy területtől várunk mindent: sikerélményt, visszacsatolást, szocializációt, visszajelzést arra nézvést, hogy értékes emberek vagyunk. Ideális esetben egy jó munkahely vagy jól működő vállalkozás esetében ezeket megkapjunk a munkánktól, de nem csak onnan. Járványhelyzetben észrevétlenül áttolódhatnak ezek a hangsúlyok a karrier területére, hiszen minden egyéb lehetőségünk leszűkült. Érdemes megtalálni azokat a terepeket, ahol a munkánkon kívül is megéljük mindezt: legyen az egy új recept kipróbálása, amiben sikert érhetünk el, vagy egy új vagy régi hobbi elkezdése, folytatása. Rendkívül fontos, hogy ne mondjunk le az emberi kapcsolatainkról, még akkor se, ha nehezebb most utakat találnunk egymáshoz. Keressük szeretteink társaságát, akár online, telefonon vagy levélben, és tapasztaljuk meg, hogy szerethető, értékes emberek vagyunk – és természetesen ezt az élmény nekik is adjuk meg.

Visszaszerezni a kontrollt

Irodalomterapeutaként az alkotásra biztatok mindenkit: ez a tevékenység naplóírás, vers-, meseírás, levélírás formájában is megfelelő lehet arra, hogy érezzük, létrehoztunk valamit, amire semmiféle külső elvárás nem rakódott rá, amit a magunk kedvéért tettünk. Most, hogy életünk sok területén elvesztettük a kontrollt, az alkotás egy csatorna lehet, ahol visszaszerezzük, megéljük, tudunk irányítani, van ráhatásunk a történésekre. Az alkotás eredményét látva pedig megélhetjük, hogy értéket teremtettünk, a munkánkon kívül is.

Irodalomterápiás szempontból az olvasás is fontos tevékenység lehet a munka és magánélet elválasztásában. Az olvasásban az a csodás, hogy nem köt a képernyőhöz – amikor olvasunk, érdemes kikapcsolni minden elektronikai eszközt, ami csipoghat, pittyeghet, amin el tud minket érni egy munkahelyi feladat.

Kapcsolódás másokhoz

És nem utolsó sorban, fontos, hogy megéljük a közösséghez, emberekhez való kapcsolódást. Több kliensem megfogalmazza, hogy nemcsak a már meglévő kapcsolatait hiányolja, de az új emberekkel való megismerkedés is hiányzik neki. Az új ismeretségek inspirálnak, frissen tartanak, felkeltik a kíváncsiságunkat – mind, mind fontos összetevők a mentális egészség megőrzéséhez. Érdemes keresni az online programokat, amikbe bekapcsolódhatunk: esténként vagy hétvégén lazítsunk beszélgetőkörök, könyvklubok online látogatásával. A mostani időszak jó alkalom lehet egy önismereti csoportba belekezdeni, mely rengeteg olyan készségünket is fejleszti, ami a munka területén is jól jön: kreativitás, hitelesség, kapcsolódás, értő figyelem, önérvényesítés.

(forrás: HRPWR)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés