hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Amikor a sáska kiszagolta a rákot

A rovarok veleszületett érzékenységgel rendelkeznek a különféle vegyi anyagokra. Ez indította a kutatókat arra, hogy a sáskákat onkológiai betegségek diagnosztikájában alkalmazzák – írja az Index.

A rovarok kifinomult szaglásukkal azt érzékelik, hogy a különböző típusú rákfajták megzavarják sejtjeink anyagcsere-folyamatait, és módosítják a leheletünkkel kilélegzett illékony szerves vegyületek (VOC) összetételét. Ezeket a kémiai változásokat elektronikus légzéselemzőkkel vagy akár speciálisan kiképzett kutyákkal is lehet analizálni. A rovaragy elektrofiziológiai rögzítési és elemzési platformmal kombinált használata azonban számos előnnyel is jár. Például a rovarokat nem kell kiképezni – bár egy sáska idomításának vizualizálása kétségkívül feldobja a napot. További előny, hogy a rovarok neurális áramkörei rendkívül erős érzékelők, amik természetesen képesek felismerni és létrehozni az idegi válaszokat különböző típusú betegségek esetén, írja a lap.

A sáskakísérletben a rovarok agyához elektródákat rögzítettek, hogy mérjék reakciójukat a különböző sejttípusokból származó gázmintákra. A sáskák nagyon specifikus idegi jeleket generáltak az egyes vegyi anyagokhoz, ami lehetővé tette a szájüregi rák sejtjeinek kimutatását és a daganat típusainak megkülönböztetését.

A tanulmányban ugyan csak a szájüregi rákot vizsgálták, de a kutatók úgy vélik, a módszer felhasználható más típusú rák kimutatására is.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink