hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

Ami igazán érdekel

Több évszázados megfigyelés, hogy ami érdekel bennünket, azt könnyebben megtanuljuk, ami érzelmileg is hat ránk, azt nehezebben felejtjük. Néhány kutatót épp az érdekelt, mi ennek a tudományosan igazolható magyarázata.

Már több éve ismert, hogy az agy egyik mélyen fekvő régiójának amygdala nevű struktúrája játszik szerepet abban, hogy az érzelmeknek hatása van a memóriára. Ezek a tanulást is magába foglaló folyamatok az amygdala mellett elhelyezkedő striatum nevű agyterületet is érintik, de mindeddig nem értettük, hogyan. A Rutgers Egyetemen, Denis Pare laboratóriumában erre találtak most magyarázatot. A Nature Neuroscience-ben megjelent tanulmányban közölt elektrofiziológiai mérések azt bizonyítják, hogy tanulás alatt ez a két agyterület együtt dolgozik.

A macskákon végzett kísérletek során idegi elektromágneses aktivitást mértek először azon a területen, ahol az amygdala küld bemeneteket a striatumba, majd a két agyterület véletlenszerűen választott idegsejtjein. A mérések azt mutatták, hogy az amygdala ezen meghatározott területén és a striatumban az idegsejtek egyszerre tüzelnek, egyszerre aktívak. Ezután a macskáknak két hangot kellett megjegyezniük, az egyik esetében finom falatokat is kaptak. A mérés azonnal megmutatta, amint a cicák megtanulták, melyik hang esetében kapják a finomságot: csak annál a hangnál nőtt meg az idegsejtek aktivitása, amely esetében a jutalomra számítottak. A tanulás során egyre erősebb lett a két agyterület idegsejtjei közti harmónia, ami akkor érte a maximumot, mikor az állatok már tökéletes biztonsággal tudtak a két hang között különbséget tenni.

Kittel Ágnes, Népszabadság Online

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink