2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Amerikában az altatóorvos keres a legtöbbet

A legjobban fizetett tíz állásból kilenc az egészségügyhöz köthető az Egyesült Államokban, derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Évi 269 ezer dollárt, azaz több mint 77 millió forintot keres egy altatóorvos az Egyesült Államokban – derül ki a Business Insider által készített összeállításból, amelyet a Világgazdaság idéz. A felmérés a legjobban fizető amerikai szakmákat foglalta össze. Tanulságos, hogy a tíz legjobban fizetett munkakörből kilenc az egészségügyi ellátáshoz köthető: a második helyen a sebészek állnak, 252 ezer dolláros (72 millió forintos) évi fizetéssel, őket követik 239 ezer dolláros (68 milliós) fizetéssel a szülészorvosok.

Magyarországon még a legjobban fizetett egészségügyi dolgozók bére is messze elmarad az amerikaiaktól. A Hays 2016-os bérfelmérése szerint az élettudományok-egészségügy területén a nemzetközi kutatócégeknél dolgozó klinikai projektmenedzserek keresnek a legjobban, akik havi (bruttó) 1,8 milliót is hazavihetnek, azaz évi mintegy 18 milliós nettó fizetéssel számolhatnak – ez alig ötöde egy amerikai altatóorvos fizetésének. Ekkora összegről egy orvos vagy ápolónő legfeljebb álmodhat a magyar egészségügyben, egy tízéves tapasztalattal rendelkező projektvezető mérnök fizetése csak egy-egy nagy gyártócégnél éri el ezt a kategóriát.

Tanulságos, hogy az Egyesült Államokban évi 200 ezer dollár (57 millió forint) a háziorvosok éves fizetése, ezzel szemben Magyarországon 2015-ben egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos fizetése nettó 150 ezer forint volt – a tavalyi nagyarányú bérfejlesztéseknek köszönhetően havi szinten 100 ezer forint körüli béremelést kaptak.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink