hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Alzheimer-kór nyomait találták vadon élő állatokban

A kutatók bíznak benne, hogy a felfedezés elősegíti az Alzheimer-kór alaposabb megértését, írja a 24.hu.

hirdetés

Néhány hónapja kutatók egy csoportja Alzheimer-szerű jeleket fedezett fel néhány csimpánz agyában. Ez volt az első alkalom, amikor hasonlót figyeltek meg állatoknál. A vizsgált majmok állatkertekben és védett területeken éltek, így nem volt egyértelmű, hogy a rendellenesség a vadon élő állatoknál is megjelenik-e.

A Danièlle Gunn-Moore, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa által vezetett szakértők delfinek agyát kezdték el tanulmányozni. Ezen élőlények az emberekhez hasonlóan a termékenységük vége után is sokáig életben maradnak. Azoknak a természetes módon elpusztult példányoknak az agyát elemezték, melyeket Spanyolországban mosott partra a tenger.

A vizsgálat során az Alzheimer-kór két kulcsfontosságú nyomát is kimutatták. Az Alzheimer’s & Dementia folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek és delfinek fogékonyabbak lehetnek a betegségre. A szerzők úgy vélik, hogy a jelenség hátterében az inzulin áll.

Korábbi elemzések már rávilágítottak, hogy egyes fajoknál az extrém kalóriakorlátozás meghosszabbítja az élettartamot. Az új vizsgálat szerint a vércukrot szabályzó inzulinnak hasonló szerepe lehet. Atanulmány társszerzője szerint az inzulin egyrészt a termékenység után is hosszú életet biztosít, másrészt viszont sebezhetővé teszi a szervezetet a cukorbetegséggel és Alzheimer-kórral szemben, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés
hirdetés