hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Alternatív gyógymódok mellett halálosabb a rák?

Egy most publikált kutatás eredményei szerint drasztikusan csökkennek a daganatos betegek gyógyulási esélyei, ha a bevett terápiák helyett csodaszerekre bízzák az életüket, írja az MNO.

A Yale Egyetem kutatói a 34 millió kórtörténetet tartalmazó amerikai országos rákadatbázis adatait fésülték át, miközben arra a kérdésre keresték a választ, hogy az alternatív „gyógymódok” hogyan hatnak a daganatos betegek túlélési esélyeire. A kutatásuk eredménye az amerikai országos rákkutató központ folyóiratában jelent meg (Journal of the National Cancer Institute).

Az adatbázisból 280 olyan rákbeteget választottak ki, akik lemondtak a konvencionális (bizonyítékokon alapuló) gyógykezelésekről, tehát a kemoterápiáról, a sugárkezelésről, a műtétről és a bizonyított hatékonyságú gyógyszerekről, és helyettük alternatív terápiákat választottak (a szerzők nem tudták azonosítani, hogy az egyes betegek pontosan mit). E „kezelt” csoport mellé választottak kétszer ennyi (560) olyan beteget, akik hallgattak orvosaikra, és a bizonyított hatásosságú gyógymódokat fogadták el, tudósít az Independent.

Az összes vizsgált ráktípusnál átlagosan a tényleges (konvencionális) gyógykezelésben részesülő emberek 78,3 százaléka volt még életben a diagnózis után öt évvel is, ellenben az alternatív praktikákkal próbálkozók 54,7 százalékával. Ha külön-külön megnézzük a daganatok fajtáit, még ennél is drasztikusabb túléléscsökkenést tapasztalunk. A tüdőrákban szenvedők kétszer gyakrabban halnak bele a betegségbe, ha elutasítják a bizonyítékokon alapuló terápiákat az alternatív módszerek javára, a mellrák esetében viszont ötszörösére, a vastagbélráknál pedig négyszeresére nő a halál veszélye ebben az esetben, közli a lap.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink