2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Álomgyár – az EU egészségügyi programja

Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos beszélt az EU harmadik egészségügyi programjáról, a témában megrendezett szeptember 30-ai konferencia kapcsán.

Mit takar az EU egészségügyi programja?

Az egészségügyi program finanszírozási eszköz, amely elősegíti az egészségügyi politikák megalapozását és fejlesztését, valamint előmozdítja az innovációt az egészségügy terén. Lényegét tekintve azonban mentőövről van szó: Az egészségügyi program támogatja a tagállami hatóságokat és az egészségügyi szereplőket arra irányuló erőfeszítéseikben, hogy a megelőzés és az egészségmegőrzés ösztönzése révén minél kevesebb legyen az ellátásra szoruló beteg. Segíti az európai referenciahálózatok munkáját, azaz hogy a ritka betegségekben szenvedő emberek hozzájussanak a szükséges diagnózishoz és ellátáshoz, továbbá védi a lakosság egészét azáltal, hogy támogatja a beléptetési pontokon történő ellenőrzést és a ritka kórokozók gyors beazonosítását.

A program a tagállamok munkáját is megkönnyíti: pénzügyi segítséget nyújt helyi, regionális és tagállami közegészségügyi beavatkozásokhoz és új kezdeményezésekhez. A cél az, hogy a jó ötletek a gyakorlatban is megvalósuljanak, és a bevált gyakorlati módszerek Európa-szerte elterjedjenek.

Hogyan működik?

A harmadik egészségügyi program (2014–2020) 449,4 millió euró támogatást biztosít több mint 7300 szervezetnek, többek között tagállami hatóságoknak, tudományos intézményeknek, civil és nemzetközi szervezeteknek. Ajánlati és pályázati felhívást követően eddig több mint 350 intézkedést támogatott. A vissza nem térítendő támogatás általában közös finanszírozásként valósul meg, azaz a Bizottság az összköltség nagy részét fedezi. A Bizottság Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynöksége által kezelt program az uniós tagállamok, továbbá Bosznia-Hercegovina, Izland, Moldova, Norvégia és Szerbia szervezetei előtt áll nyitva.

Milyen eredményeket tud felmutatni?

Örülök, hogy ezt megkérdezte! A konferencia megrendezésének egyik oka ugyanis az volt, hogy bemutassunk néhány sikertörténetet a betegségmegelőzés, az egészségügyi rendszerek, az egészségügyi veszélyek elleni fellépés és az egészségügyi tájékoztatás területén, melyeket a harmadik egészségügyi program társfinanszírozott. Több területen is születtek kézzelfogható eredmények; példaképp említhetjük az orvostechnikai eszközök (ultrahangos és mágneses rezonancia képalkotó rendszerek, katéterek és szívritmus-szabályozók stb.) biztonságos használatát, az oltással megelőzhető betegségekkel szembeni küzdelem terén kialakított szoros együttműködést és a dohánytermékek forgalmazásának szabályozását (dohányzás következtében hal meg a legtöbb ember olyan megbetegedésekben, amelyek egyébként megelőzhetőek lennének).

Az egészségügyi program tehát sokféle tevékenységet támogat. Mindegyikre igaz azonban, hogy az alábbi négy célkitűzés valamelyikét kívánja megvalósítani: 1.) az egészségfejlesztés előmozdítása, a betegségek megelőzése és az egészséges életmódnak kedvező környezetek kialakítása, 2.) a lakosság védelme a több országot érintő egészségügyi veszélyekkel szemben, 3.) hozzájárulás innovatív, hatékony és fenntartható egészségügyi rendszerek kiépítéséhez, 4.) annak elősegítse, hogy az uniós polgárok minél könnyebben jussanak egészségügyi ellátáshoz, és hogy ez az ellátás jobb és megbízhatóbb legyen.

A harmadik egészségügyi program 2020-ban véget ér. Mi lesz utána?

Egészségügyi biztosként keményen dolgozom azon, hogy a 2021–2027-es uniós költségvetésben is nagy hangsúly kerüljön az egészségügyre. Továbbra is be kell fektetnünk az emberekbe, és törekednünk kell az egyenlő esélyek, a szociális védelem és befogadás megvalósítására. Ennek során a rák elleni küzdelemtől kezdve a válsághelyzetekre való felkészülés javításáig többféleképpen is szolgáljuk az egészségügyet. Mindennek alapja a jó egészség: gazdaságunk és védelmünk sem képzelhető el nélküle. Az ismeretlen jövővel csak úgy tudunk bizalommal szembenézni, ha egészségesek vagyunk.

Az interjú az Európai Bizottság hírlevelében jelent meg.

(forrás: Európai Bizottság)
hirdetés

Könyveink