hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Álom marad a minőségi alapellátás?

Az alapellátás helyzetéről és a lehetséges megoldásokról a Hírklikk beszélgetett dr. Rékassy Balázs orvossal, egészségügyi szakmenedzserrel.

Miért a háziorvosi ellátás problémái a legégetőbbek?

– Talán azért, mert itt történik a legtöbb orvos-beteg találkozás. Ez az a terület, ahol előbb, vagy utóbb szinte minden állampolgár megfordul. Ezért kellene az alapellátásnál kezdeni az egészségügy rendbetételét.

Mik a házorvosi rendszer legfőbb hiányosságai?

– Kezdjük egy összehasonlítással. Nagy-Britanniában 100 háziorvosi látogatásból mindössze csak egy beteget küldenek tovább szakrendelésre. A többieket a háziorvos látja el. Magyarországon viszont 100 betegből 30-at küld tovább a háziorvos szakrendelésekre. Ennek a nagy eltérésnek három oka van. Az első a finanszírozás, a második a szakmai felkészültség, a harmadik pedig az infrastrukturális ellátottság.

Kezdjük a finanszírozással. Azzal mi a gond?

– A legfőbb probléma az, hogy a háziorvos nem érdekelt a betegek minőségi ellátásában. Abban érdekelt csupán, hogy a bizonyos számú betege legyen. De az már teljesen mindegy, hogy a páciensei problémáit ő maga oldja-e meg, vagy egyszerűen csak továbbküldi egy szakrendelésre. Ez lényegében inkább betegirányítás, mint alapellátás.

Mi a helyzet a szakmai felkészültséggel? Nem elég jók a háziorvosaink?

– Nem ez a gond, hanem az, hogy a rendszer nem engedi az orvosoknak a szakképesítésük szerinti ellátást, nem becsüli meg a többlettudást.(...)

Az, hogy Pintér Sándor lett az egészségügyért felelős miniszter, ön szerint előrelépést jelent?

– Szerintem egyértelműen igen. Pintér miniszter úr kitűnő és határozott menedzser hírében áll. Ráadásul akar is tenni az egészségügy jobbítása érdekében. Szinte az első lépése az volt, hogy kikérte az orvosi kamara véleményét és a szakemberek javaslatai alapján látott munkához. Őszintén remélem, hogy az elképzeléseit sikerül is keresztülvinnie a kormányzaton. (...)

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: HírKlikk)
hirdetés

Könyveink