hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Allergiatérkép irányítószám szerint

Első alkalommal alkották meg az allergiák irányítószám szerinti térképét Nagy-Britanniában, és a kutatók azt remélik, hogy munkájuk révén felfedhetők lesznek a – minden harmadik embert érintő – súlyos allergiák környezeti okai.

A vizsgálatot végzők mintegy 6000, cornwalli és devoni háziorvosoktól származó beutalót tekintettek át, amelyeket 11 év alatt összesen 672 orvos írt, és emellett feldolgozták a konzultánsok leveleit, a populációs adatokat és a morbiditási statisztikákat is. Így nyomon tudták követni, hogy hogyan alakulnak ki az idők folyamán az allergiás gócpontok.

"Az allergiák száma egyre nő az Egyesült Királyságban, azonban eddig nagyon kevéssé foglalkoztak a betegség földrajzi megoszlásával. Kutatásunk lehetőséget teremtett arra is, hogy felfedjük az allergiák kapcsolatát számos demográfiai jellemzővel és lássuk, hogy milyen allergiák fordulnak elő együttesen az egyénben" – mondta dr. Ray Jones, a Plymouth-i Egyetem munkatársa.

A felmérés kimutatta, hogy bizonyos allergiák nagyobb valószínűséggel fordulnak elő egyes lakóhelyeken. A légúti allergiák, főleg a pollenek okozta betegségek Darmoor északi részén és Exmoorban koncentrálódtak. Az ételallergiák, elsősorban a dióallergia a leggyakrabban South Hams-ben fordult elő, míg a tengeri ételekre való allergia Cornwall legdélnyugatibb részén és Padstow területén.

Az eredményeket a BioMed Central-ban, egy online, ingyenes, szakértők lektorálta folyóiratban publikálták.

"Nem tudjuk, hogy miért van több ételallergia South Hams-ben, de a tengeri ételekre való allergia azért lehet gyakori a fenti területeken, mert itt gyakoribb a halakkal való fizikai kontaktus. Egyes vizsgálatok szerint a fizikai érintkezés ételallergiához vezethet" – mondta dr. Jones.

Egy friss Mintel felmérés szerint több mint 20 millió ember mondja magát allergiásnak az Egyesült Királyságban, a felnőttek 44 százaléka. Közülük 48 százalék egynél több allergiáról számolt be. A felmérés szerint azonban az allergiásoknak csak 49 százalékát diagnosztizálták.

Az Egyesült Királyság nagyon rosszul van felkészülve mind a diagnózisra, mind a kezelésre. A felsőház tudományos bizottsága 2007-ben azt állította, hogy Nagy-Britannia "nevetség tárgya Európában". A bizottság azt állapította meg, hogy a háziorvosok vagy nem részesülnek oktatásban az allergiákról, vagy csak alig, és így sok beteg kezeletlen marad. A diagnózis hiányát és a téves diagnózisokat teszik felelőssé azért, hogy egyre többen kerülnek kórházba anafilaxiás, sokszor életveszélyes reakció miatt – míg 2004–05-ben csak 2821 ilyen beteg volt, 2008–09-ben már 3595.

A mostani vizsgálat szerint az allergiák majdnem kétharmada légúti allergia: gyakran a pollen-, a poratka- és az állati szőr allergia kombinációja. Azt is kimutatták, hogy bizonyos allergiák hajlamosak együtt járni; például azok, akik allergiásak a tejtermékekre, gyakran a tojásra is azok. Étel- és nem ételallergia azonban csak az esetek 15 százalékában fordult elő együtt.

Nagy különbséget találtak a háziorvosok között is abban, hogy milyen gyakorisággal utalják a betegeket szakrendelésre. A 44 exeteri praxis egyikéből 25 személyt utaltak be, míg a sorrendben következő – azaz második – praxisból csak 7-et.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink