hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Államosítják a főváros kórházait

Elvi megállapodást kötött a főpolgármester és az egészségügyért felelős államtitkár arról, hogy a teljes fővárosi önkormányzati tulajdonú kórházi rendszert átadják az államnak - értesült a Népszava.

A csütörtöki találkozóról a lap annyit tudott meg, hogy Tarlós Istvánon és Szócska Miklóson kívül több illetékes jelen volt, köztük az új egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes, Szentes Tamás is. Az egyelőre nem írásos egyezség szerint a kormány átvállalja mind a 12, a fővárosi közgyűlés fenntartásában lévő betegellátó intézmény üzemeltetését, cserébe pedig Budapest átadja a tulajdonosi jogokat az államnak. A megállapodás egyúttal azt is jelenti, hogy a városvezetés kórház-holdingosítási tervei nem valósulnak meg, a Tarlós által vezetett önkormányzat pedig nem lát el egészségügyi közszolgáltatást.

Mindez annak fényében igazán furcsa, hogy éppen tegnap jelent meg a Népszabadságban az illetékes főpolgármester-helyettes nyilatkozata nagyratörő terveiről. Szentes Tamás azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani 9 nagykórház helyett a jövőben akár 3-4 is elegendő lehetne. A fideszes politikus egymással szoros gazdasági és szakmai együttműködésre bírná az önállóan gazdálkodó kórházakat és megszabná a feladatokat is. Arra a kérdésre, hogy tervei hogyan illeszkednek Tarlós államosítási szándékához, a főpolgármester-helyettes azt mondta: "nem sajnálja az időt, a fáradságot arra, hogy meggyőzze Tarlós Istvánt, koncepciója helyes, és a főváros nem mondhat le arról, hogy saját egészségügyi ellátórendszere legyen."

Úgy tűnik, nem sikerült meggyőzni. Nem kétséges, hogy a főpolgármester ezzel a húzással tehertől is megszabadul, a kórházak gazdasági helyzete ugyanis nem stabil. A budapesti tulajdonú intézmények adóssága 2010. december 31-i állapot szerint összesen 6 milliárd 531 millió forint volt, míg a már lejárt szállítói tartozások mintegy 2,15 milliárd forintot tettek ki. A fizetési határidőn túli adósságállomány azonban azt is mutatja, hogy a fővárosi közgyűlés által fenntartott kórházak országos összehasonlításban jól állnak, hiszen becslések szerint a 163 intézmény összadósága tavaly év végére akár a 100 milliárd forintot is elérhette. Ráadásul óriási ellátási terület, valamint elvégzett betegszám tartozik ezekhez a kórházakhoz.

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés