2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Alkotmányba foglalnák a franciák az abortuszhoz való jogot

Az Egyesült Államokban kikerült a szövetségi állam hatásköréből az abortusz kérdése, Franciaországban viszont alkotmányos joggá tennék az abortuszhoz való jogot, írja a 24.

Emmanuel Macron francia elnök pártjához tartozó képviselők egy csoportja törvényjavaslatot kezdeményez, hogy az abortuszjogot beillesszék az ország alkotmányába – írta meg a Washington Post. Az érintettek egyértelműen arra reagáltak, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte a nők abortuszra vonatkozó alkotmányos védelmét.

Az abortuszhoz való jog Franciaországban már szerepel egy 1975-ös törvényben, amennyiben ez bekerülne a francia alkotmányba, az megerősítené az abortuszhoz való jogot a jövő generációi számára – mondta Marie-Pierre Rixain, a Mozgásban a Köztársaság parlamenti képviselője. Ami máshol történt, az nem történhet meg Franciaországban – fogalmazott Rixain. A törvényjavaslat tartalmazna egy olyan rendelkezést, amely „lehetetlenné tenné, hogy bárkit megfosszanak a terhesség önkéntes megszakításának jogától”.

Macron már pénteken reagált a döntésre, szolidaritását fejezte ki az Egyesült Államokban élő nőkkel, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink