hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ízelítő

Alkoholmonitor a bokán

Néhány év alatt terjedtek el az Egyesült Államokban azok az alkoholérzékelő szerkezetek, amiket viselőik bokájára erősítenek fel. Erre bíróság kötelezheti azt a vétkest, aki alkoholos állapotban követett el törvénysértést. Ha az illető ivott, a szerkezet jelzi egy távoli központnak.
A legtöbb drog hosszú ideig kimutatható a szervezetben. Az alkohol viszonylag gyorsan kiürül. A marylandi Calverton két kutatójának közleménye szerint a bokára szerelhető alkoholdetektor (secure continous remote alcohol monitor, SCRAM) kiválóan alkalmas a szervezet alkoholtartalmának kimutatására. A szerkezet a mért adatokat egy távoli központba küldi. Akár egyfajta bokabilincsnek is nevezhetnénk, hiszen viselését a bíróság börtönbüntetés helyett is elrendelheti.
 
Ha valaki ugyanis ittasan vezet vagy így okoz balesetet, eltiltják az autóvezetéstől. Bill Mickelson, a bokára szerelhető készülékek specialistája szerint sokkal inkább célravezető, ha a törvényszegőt magától az italozástól tartjuk távol.
 
Ha alkoholt fogyasztunk, annak egy százaléka a bőr felszínén választódik ki. A szerkezet minden órában egyszer kis mennyiségű levegőt lő közvetlen közelről a bőrre, ez az ott levő alkoholt elporlasztja, ennek a levegő-alkohol elegynek az alkoholkoncentrációját méri a készülék, és a napi adatsort éjszaka a központba küldi.
 
Bizonyára az emberi szabadságjogok elszánt védelmezőit is meggyőzi a büntetőeljárásnak a tényleges megelőzést szolgáló elve. A készülék viselése voltaképp nemcsak sajátos elvonókúra, de viselőjét egyszersmind megmentheti a börtöntől. A bokabilincs a börtön alternatívája, a bíróság óvadékként is elfogadhatja. Noha volt, aki panaszkodott, a készülék túlságosan feltűnő, azt senki sem vitatja, hogy viselése egyáltalán nem nagy ár a rabruha elkerüléséért. Az állam sem jár rosszul, a rendszer működtetése napi 12, míg a börtönbüntetés 60 dollárba kerül.

A detektort 2003-ban vezették be az Egyesült Államokban, azóta több mint százezren viselték, és jelenleg is kb. tízezer van működésben.
 
Szakmai körökben a módszert széles körben elfogadják, de vannak ellenzői. Figyelemre méltó volt Paige Lustig alabamai hajmanöken esete, aki 2008 februárjában egy délelőttöt a fodrásznál töltött, és a nagy mennyiségben használt sampon, gél, hajkondicionáló és hajlakk miatt a detektor alkoholt jelzett.
 
Az efféle hiba tényleg nem kizárt, de önkénteseken végzett tesztek során a hamis pozitív jelzés mindössze 12 ezrelék volt, vagyis 800 pozitív esetből egyetlen téves. Az ivás okozta alkoholkoncentrációnövekedés és -csökkenés üteme a szervezetben ugyanis egyenletes. Az ennél gyorsabb változás külső alkoholforrásra utal.
 
Az alkoholmonitorozás a GPS alapjain nyugszik. Továbbfejlesztett változatai küszöbön állnak. Tiltott vezetés leleplezésére már készen van az autó gyorsulását, lassulását és a pedálhasználat izomműködését érzékelő detektor. Orvosi felhasználás is várható, akár a pulzusszám, az inzulinkoncentráció, a stresszhormonok és a drogok ellenőrzése lehetséges.
 
Ami az alkoholmonitorozást illeti, a módszert bevált. Segítségével egy Dél-Dakota állambeli programban az ittas balesetek száma 43 százalékkal csökkent.

 
Forrás: Dr. Szenczi Tóth Károly, Népszabadság Online
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés