hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Alkohol és demencia

A nagyfokú alkoholizálás a demencia kialakulásának leginkább befolyásolható kockázati faktora, írja az OTSZ Online.

Egy új francia vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a nagyfokú alkoholizálás a demencia legjelentősebb kockázati faktora. Különösen igaz ez a korai életkorban megjelenő demenciára. Dr. Michael Schwartzinger (Translational Health Economic Network, Paris), a Lancet Public Health-ben megjelent tanulmány első szerzője szerint a nagyfokú alkoholizálás a demencia eddig kimutatott legerősebb, de ugyanakkor megváltoztatható kockázati faktora. A Franciaországban végzett retrospektív vizsgálat szerint a súlyos alkoholproblémákkal küzdő embereknél háromszorosára növekszik a demencia kialakulásának kockázata – ráadásul ezek fele korai életkorban alakul ki.

A kevés, vagy mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás egyes vizsgálatok szerint egészséges, és csökkentheti a demencia kialakulását is. A nagymértékű alkoholizálás és a demencia összefüggésének vizsgálatához a kutatók a francia kórházak felvételi kórlapjai alapján mintegy 30 millió ember (a 60 év feletti francia lakosság kb. 80%-a) adatait tekinthették át.

Az elemzésből a 2011-2013 közötti demenciás eseteket kiemelve – és azokat az egyéb orvosi kockázati faktorokhoz igazítva - azt állapították meg, hogy a demencia kockázata mintegy háromszorosára emelkedett azoknál, akik előzetesen alkoholproblémákkal küzdöttek: a kockázati arány emelkedése férfiaknál 3,36, nőknél 3,34 volt. A nagyon súlyos alkoholos esetek valószínűleg nem is szerepeltek ezekben a kimutatásokban.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink