hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Algák törik le a rákgyógyszer árát

Olyan génmódosított algát sikerült létrehozniuk amerikai biológusoknak, amely egy bonyolult és drága rákgyógyszert termel nagy mennyiségben.

Az eredmény - amelyet az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben ismertettek - megnyitja az utat a "dizájner" fehérjék nagyobb mennyiségben történő, az eddiginél jóval olcsóbb termelése előtt.

Mivel a génmódosított algák pontosan ugyanazt a fehérjét képesek előállítani, mint a ma alkalmazott módszernél az emlőssejtek, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint jelentős áresést hozhat új eljárásuk a terápiás fehérjék előállításában.

A módszert olyan igen összetett, "méretre tervezett" gyógyszerek gyártására is felhasználhatják, amelyeket egyik korábbi eljárással - például baktériumok munkára fogásával - sem sikerült előállítani.

Az új eljárás hét évig tartó munka eredménye, amelyben a Chlamydomonas reinhardtii elnevezésű zöldalgát genetikailag úgy módosították, hogy terápiás fehérjéket állítson elő - számolt be róla a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink