hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Áldozatokat szed a szmog

A magas szállópor-koncentráció és levegő minőségének romlása idején megnövekszik a kórházi felvételek száma – adta hírül az InfoRádió.

A szmog akár egy már beteg ember halálához is hozzájárulhat, a felső légúti megbetegedések mellett más komoly problémák kialakulásához, a többi között véralvadáshoz is hozzájárulhatnak légszennyezettség idején a szervezetbe jutó porrészecskék – mondta az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója, Páldy Anna az InfoRádió Aréna című műsorában. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a látható, ülepedő por jelenti az igaz veszélyt, hanem a minél kisebb átmérőjű porrészecskék, mert azok bejutnak a tüdő legmélyebb részeibe, illetve a véráramba is. Emlékeztetett arra, hogy 2005-ben, amikor különösen rossz volt a lég-szennyezettségi helyzet, ez 300 ember halálához is hozzájárulhatott.

A szaktanácsadója arról is beszélt, hogy a légszennyezettséghez hozzájárul a téli hideg is, mert a magyar háztartások egyötödében fával vagy vegyes tüzelésű berendezéssel fűtenek, ugyanakkor a levegő megtisztulásához már egy kis légmozgás is elegendő.
(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink