hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Alaptalanul félnek az orvosok?

Kőszegfalvi Edit a kórháztörvényről

Sokan megszerzett jogaikat féltik, ezért nem is mérlegelik az orvosok közül, mi mindent nyerhetnek, ha munkáltatójuk nem az állam vagy az önkormányzat, hanem egy magáncég. Pedig Kőszegfalvi Edit, a kecskeméti kórház jogi igazgatója szerint sok előnnyel járhat, ha törvény adta lehetőséggé válik az egészségügy magánosítása.

Hihetetlen indulatokat vált ki a kórháztörvény.

– Mert az orvosok többsége nem érzi, hogy nyertese lehetne az átalakulási folyamatnak. A kórházakban, szakrendelőkben dolgozók a kórháztörvény elfogadásával arra számítottak, hogy a privatizáció során majd vagyon értékű jogot kapnak, mint annak idején a háziorvosok, erről szó sincs a törvényben. Ezért okozott csalódást a törvény, mert úgy érzik: nemcsak a háziorvosok, hanem ők is sokat tettek az ellátórendszer működtetéséért. Egyelőre csak azt keresik a jogszabályban, miként lehetne megszerzett jogaikat megtartani vagy bővíteni. Ha majd beigazolódik, hogy egy magántőkés sikeresen működtet egy intézményt, a viták maguktól elcsendesednek.

Már most magánkézben vannak a dializáló állomások, a CT- és az MRI-központok.

– Ez tény, de sokakban felmerül, hogy a jelenlegi helyzetükhöz képest nem lesz-e nehezebb számukra egy mainál szigorúbban szabályozott rendszerben dolgozni, nem sérül-e a gyógyítási szabadságuk. Azzal tisztában vannak, hogy a fent említett magánszolgáltatók következetesen számon kérik a munkaidőt, a vizsgálatra fordított időt és az anyagfelhasználást is. De ettől függetlenül az orvosok többségének vajmi kevés fogalma van arról, milyen mozgásteret enged számukra a kórháztörvény.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tinnyei Mária
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés