hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gyógyszerfelírási rendeletek:

Aláássák az orvos-beteg-patikus kapcsolatot

Hiába jelentették be a módosítást, hogy mégis megadható a recepten a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer neve is, a számítógépes programok ezt egyelőre nem tudják követni – írja a Weborvos.

Az utolsó pillanatban a szaktárca közleményt adott ki, miszerint mégiscsak maradhat a gyógyszerneves rendelés, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy erre szükség van a hatóanyagnév, a hatáserősség és gyógyszerforma recepten történő kötelező rögzítése mellett – emlékeztet a Weborvos, amely szerint nem tudni, valóban megfúrta-e az OEP terveit az államtitkárság. Az áprilisi intézkedésekről Komáromi Zoltán országos szakfelügyelő főorvos azonban úgy tartja: 

Az elmúlt két-három évben minden gyógyszerfelírást érintő rendelkezés növelte a beteg-háziorvos-patikus háromszögben a közötti konfliktushelyzetet kialakulásának lehetőségét. Mindezen túl rontotta a beteg-compliance-t, hiszen a hatékony és eredményes terápia az orvos és a beteg megegyezésén múlik.

Hiába jelentették be azonban a módosítást, hogy mégis megadható a recepten a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer neve is, a számítógépes programok ezt egyelőre ugyanis nem tudják követni. Komáromi úgy van vele, hogy a konkrét gyógyszert vitassa meg a beteg a patikussal, viszont az összes mellékhatásért, gyógyszerkölcsönhatásért vállalják a gyógyszerészek a felelősséget – a rendelet kibocsátójával egyetemben – mondta a Weborvosnak.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink