hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Aktuális

  Rendeletmódosítást követelnek
  Alkotmányossági, jogalkotási, orvosszakmai, etikai és egészség-gazdaságtani szempontból aggályos és összességében hátráltatja a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés gyakorlatát a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet – erre a megállapításra jutottak az ovosszakmai kollégiumok és szakmai társaságok október 18-i egyeztető fórumukon. A jogszabály csak költségcsökkentési szempontokat vesz figyelembe, amivel súlyosan veszélyezteti a betegellátást és a betegjogokat. A szankcionálás módja az ellátók között esélyegyenlőtlenséget eredményez. A fórumon részt vevők, illetve az állásfoglalást aláíró szervezetek nyomatékosan kérik a kormánytól, hogy a rendelet szankcióit helyezze hatályon kívül, és javasolják: a szakmai szervezetek bevonásával, multidiszciplináris egyeztetés során módosítsák a jogszabályt.
   A határozatot támogatta a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium, a Gyógyszerellátási, Gyógyszerészeti Szakmai Kollégium, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Háziorvostani Szakmai Kollégium, az Infektológiai Szakmai Kollégium, a Magyar Egészséggazdaságtani Társaság, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság, a Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság, a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság, a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Onkológusok Társasága, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Urológusok Társasága, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség, a Neurológiai Szakmai Kollégium, a Pathológiai Szakmai Kollégium, a Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Traumatológiai Szakmai Kollégium és az Urológiai Szakmai Kollégium.
  Medical Tribune

  Marad a kamarai törvény
  Elutasította az Alkotmánybíróság az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését támadó összes indítványt. Az október 29-én kelt, dr. Bragyova András, dr. Holló András, dr. Kiss László és dr. Kovács Péter alkotmánybíró párhuzamos indokolásával, valamint dr. Lenkovics Barnabás és dr. Trócsányi László alkotmánybíró különvéleményével meghozott határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.
   Az Országgyűlés kormánypárti többsége tavaly novemberben fogadta el a jogszabályt, amely után az MDF az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel a párt megítélése szerint a kormány az előterjesztés előtt nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, amit előír a jogalkotási törvény. A taláros testület október 29-i határozatában ugyan kimondta az egyeztetési kényszer elmulasztását, de mivel az eltelt időt tekintve „a jogszabály megsemmisítése bizonytalanságot keltene a kamarák számára”, eltekintett ettől.
  Medical Tribune

  Korlátozott magánszektor

Magyarországon a GDP csaknem 8 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, és ezt a magas arányt részben a „gyakran csak háromnegyed részt telített” kórházak nagy száma magyarázza – olvasható az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves jelentésében. A Jelentés az átalakulásról (Transition Report 2007) című, az EBRD tevékenységi területéhez tartozó 29 kelet-európai és középázsiai ország éves haladását felmérő elemzés kitér a magánszektor szerepére a térség egészségügyi ellátásában, megállapítva, hogy ez egyelőre „meglehetősen korlátozott”. Csehországban, Szlovákiában és Oroszországban már korábban lehetővé tették a magánszektor egészségbiztosítási szerepvállalását, a legtöbb átalakuló országban azonban az egészségügyi ellátás finanszírozásában jórészt változatlanul az állam dominál. Az EBRD kimutatása szerint az átalakuló térségben mindenhol 10 százalék alatti – Magyarországon az 5 százalékot sem éri el – a magánszektorbeli kórházi ágyak aránya.
  Napi Online

  Díj az orvosokért
 Az orvosok jobb megítéléséért és az orvos-beteg kapcsolat javításáért hirdetett pályázatot a Magyar Egészségvédelmi Alapítvány. Az Astellas-díjat januárban ítélik oda annak az orvosnak, akit a páciensek ajánlása alapján a zsűri kiválaszt. Kolláth György alkotmányjogász, a zsűri tagja sok szívszorító pályázat beérkezésére számít, amelyek megerősítik: méltó a kölcsönös bizalomra az orvos és páciense. A díj meghirdetésével egy időben kampány is indul az orvosi hivatás jobb megbecsülése érdekében. További információ:
www.dijazorvosokert. hu internetes oldalon.
   Medical Tribune

   Ötszáz válasz a rákról
   Novemberben lett egyéves a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság szakmai partnerségével elindított
www.rakgyogyitas. hu internetes portál. A Tűzmadár Alapítvány által működtetett hirdetés- és reklámmentes betegtájékoztató oldal – hónapról hónapra növekvő látogatottság mellett – tájékoztat a daganatos betegségekről, az elérhető terápiákról és azok mellékhatásairól, a betegséggel való küzdelem pszichológiai tényezőiről. Az internetes szakmai betegtájékoztatás létjogosultságát alátámasztja, hogy a portál onkológus szakértői már több mint ötszáz rákbeteg és hozzátartozó levelére válaszoltak.
  Medical Tribune

  Helyesbítés
  A Medical Tribune november 8-i számában megjelent „Sikeres gyermekszív- átültetés” című cikkünkben pontatlanul fogalmaztunk, amikor azt írtuk, hogy az első hazai gyermekszív-átültetést dr. Ablonczy László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Centrumának munkatársa hajtotta végre. Az átültetést végző sebészeti teamet prof. dr. Hartyánszky István vezette, dr. Ablonczy László pedig a beavatkozás előkészítését, a transzplantáció koordinálását irányította és az operáción átesett kisfiú kardiológiai utókezeléséért felel. Az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk.
  Medical Tribune szerkesztősége

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés