hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Aktuális

Januártól büntetnek

 Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megkezdte az áprilisi gyógyszerrendelésekről szóló kimutatások postázását, melyből kiderül, hogy az orvosi recept alapján kiváltott gyógyszerek után mennyi társadalombiztosítási támogatást fizetett az állam, s az miként aránylik az országos átlaghoz. A tervek szerint az ettől való eltérést 2008. január elsejétől szankcionálnák a 2007. utolsó negyedévében kiállított és kiváltott vények alapján. A büntetés a háziorvosokat közvetlenül sújtaná, a rendelőkben vagy kórházakban dolgozó szakorvosok esetén az intézményt büntethetik majd finanszírozásuk 1–10 százalékának megvonásával. Mivel a szankcionálás a felírt támogatás mértéke alapján történik, a fix támogatású ATC csoporton (azonos hatóanyag illetve terápiás hatás) belül a szankcionálás szempontjából közömbös a gyógyszer térítési díja, a büntetésnek tehát semmi köze a (jelenleg még hivatalos formában mindeddig nem létező) különféle, illetve az OEP honlapon található receptíró szoftverek ajánlásaihoz. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által június 28-án tartott tájékoztatón a szakemberek és a gyártók képviselői egyetértettek abban, hogy a rendelet súlyosan sérti a betegek és az orvosok alkotmányos jogait.
 Medical Tribune

 Döntés az ügyeletről

 Az Országgyűlés döntése értelmében júliustól az ügyelet minősítésétől függően az orvosok és az ápolók a normál óradíjnak legalább 70-90 százalékát kapják. A jelenlegi heti 48 óra munkaidő megmarad, de 12 óra helyett 24 óra lesz az önként vállalható túlmunka mértéke, amely fél év alatt átlagban nem haladhatja meg a heti 12 órát.
 Népszava

 Haladék az új igazolványra

Haladékot kapnak a közgyógyellátási igazolványok megújítására a betegek és a hivatalok. Az Országgyűlés döntése következtében októberig még használhatják régi közgyógyigazolványukat azok, akik már kérték, de még nem kapták kézhez az új okmányt. A jegyzők az érintetteknek igazolást adnak arról, hogy jogosultságuk elbírálása még tart. A recept beváltásánál a régi igazolvány mellett a jegyző igazolását is be kell mutatniuk a patikában a betegeknek.
 Népszabadság

 Leépítés vagy bővítés?

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 1,2 milliárdos adósságot halmozott fel. A szervezet működését átvilágító cég szerint a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez a dolgozók negyedét-felét el kellene bocsátani, valamint csökkenteni kellene a mentőautók számát. Győrfi Pál, a szolgálat szóvivője szerint „ha van ilyen javaslat, azt képtelenség megvalósítani”. A 6800 szakemberrel, 760 mentőautóval üzemelő szolgálatot fejleszteni kell, és erre az OMSZ ígéretet is kapott a minisztériumtól, amely határozottan cáfolta a szolgálat esetleges csonkítását.
 Magyar Hírlap

 Júliusban már működhet a gammakés

 Egyelőre még hiányoznak az engedélyek, július közepén vagy végén azonban már fogadhatja a betegeket a nemrégiben átadott debreceni gammakéscentrum. Európában 30, a világban 250 ilyen sugársebészeti központ működik. A beruházás egymilliárd forintba került. A külső tőke bevonásával megvalósult központ a megtérülés érdekében külföldről is fogad majd betegeket. A magyar pácienseknek nem kell térítési díjat fizetniük.
 Magyar Nemzet

 Levél a miniszterelnöknek

 Levélben jelezték az adósságspirálba került kórházak súlyos problémáját az ágazat szakmai szervezetei Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek. Golub Iván, a Kórházszövetség korábbi elnöke elmondta, a néhány éve bevezetett, majd tavaly júliusban szigorított teljesítményvolumen-korlát (tvk) miatt csak az elmúlt egy évben 15-20 százalékos forrásvesztést szenvedtek az intézmények. A szövetség májusi felméréséből kiderült, hogy a kórházak 59 százaléka jelentős adóssággal küzd, amelyet nem old meg az sem, hogy júliustól tízezer forinttal növelik az eddigi 136 ezer forintos gyógyítási alapdíjat. Legrosszabb helyzetben azok az intézmények vannak, amelyek már nem tudják tovább küldeni a beteget. Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint a központi kórházi ágynyilvántartó bázisán lehetne rendbe tenni a kórházak területi ellátási kötelezettségét és ügyeleti rendjét. Úgy látja, minden régióban és valamennyi orvosi szakmában össze kellene állítani ezt az adatbázist, annak ismeretében tudnák a mentők, az orvosok, hová szállíthatják a sürgős ellátásra szoruló beteget. A finanszírozást szerinte úgy kellene megváltoztatni, hogy vagy a beteg „vinné magával” a gyógyítására fordítható pénzt, vagy közvetlenül a kórházi osztály kapná meg a többletteljesítmény- lehetőséget.
Magyar Hírlap/Világgazdaság

Visszavont megbízás

Június 15-én visszavonták dr. Szita János, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) megbízott főigazgatója megbízását, s felmondanak az OBSI 115 orvosának és szakápolójának. Bár az Egészségügyi Minisztérium korábban úgy döntött, hogy a reform részeként az intézményt összevonják a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórházzal, a minisztérium és a főváros vezetése egyelőre nem tudott megállapodni az átadás részleteiről. A tervek szerint a súlyos anyagi helyzetben lévő baleseti intézetbe költözne a Péterfy kórház traumatológiai osztálya, ami egyben a Semmelweis Egyetem traumatológiai tanszéke is. Az intézmény Központi Baleseti Intézet néven az eddigi 4 helyett heti 7 napon nyújtana éjjel-nappali baleseti sebészeti ellátást. Medical Tribune Váltás az Egyetemi Klinikák Szövetségének élén Prof. dr. Kovács L. Gábor akadémikust, a Pécsi Tudományegyetem Orvos- és Egészségtudományi Koordinációs Központjának elnökét választották az Egyetemi Klinikák Szövetségének (EKSZ) új elnökévé. A professzor a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának és Egészségtudományi Karának intézetvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Elnökként a többi közt azt szeretné elérni, hogy az EKSZ meghatározó szerepet vállalhasson az orvostudományi és egészségtudományi felsőoktatást, a kutatás-fejlesztési tevékenységet, az európai uniós fejlesztési programokat, a klinikai betegellátást és finanszírozást érintő kérdésekben.
 Medical Tribune

 Alkotmányos a védőoltás

 Alkotmányellenes, hogy a kötelező védőoltás ellen mentesítési kérelmet benyújtóknak nincs lehetőségük arra, hogy a beadványukat megtagadó döntéssel szemben jogorvoslattal éljenek – határozott az Alkotmánybíróság (AB). A testület szerint a gyermekek egészségének védelme és a fertőző betegségek elleni védekezés alkotmányosan indokolttá teszi az életkorhoz kötött védőoltásokat. Ugyanakkor alkotmányellenesnek találták az egészségügyi törvénynek azt a rendelkezését, amely szerint a védőoltást elrendelő határozat – jogorvoslatra tekintet nélkül – azonnal végrehajtható. Az AB emiatt felszólította az Országgyűlést, hogy tegyen eleget e hiányosságból adódó jogalkotási feladatának 2008. március 31-ig.
 Medical Tribune

 Évente hétezer, droggal kapcsolatos eljárás indul

 Évente mintegy hétezer ember ellen indul eljárás tiltott szerrel való visszaélés miatt Magyarországon. Erről Bencze József országos rendőrfőkapitány beszélt a Drogellenes Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A rendőrség 14 éve működteti az úgynevezett DADA programot, amelynek keretében már 60 ezer gyermekhez jutottak el kollégái országszerte, hogy osztályfőnöki óra keretében tartsanak drogprevenciós előadást a fiataloknak. Magyarország nemsokára belép a schengeni övezetbe, ami nagyobb kockázatot jelent az országba bejutó drog tekintetében. Mivel a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló törvénymódosítást a parlament elfogadta, január 1-jétől modern és egységes szervezet gondoskodik majd arról, hogy a nyílt határokkal járó biztonsági hiányt ellensúlyozza.
 MTI

 Népszavazás egészségügyi kérdésekben

 Hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és a KDNP több népszavazási kezdeményezése ügyében. A testület legutóbbi ülésén a vizitdíjra és a kórházi napidíjra, valamint a képzési részhozzájárulásra vonatkozó kérdés ügyében döntött. (A témával kapcsolatos összeállításunkat lásd a Medical Tribune 2007. június 21-i számában.) A testület kizárólag a törvényesség és az alkotmányos rend mindenek felett való tisztelete miatt vette tudomásul az Alkotmánybíróság jogértelmezéseit – közölte Szigeti Péter, az OVB elnöke. Alkotmányjogilag továbbra is elutasítják, hogy a népszavazás jogintézményének kiterjesztő értelmezésével szűkítsék a parlamentáris kormányzás mozgásterét a költségvetési gazdálkodás területén. Ennek végső mérlegelési jogát és felelősségét azonban az Országos Választási Bizottság eddig sem kívánta és ezután sem fogja az Alkotmánybíróságtól elvitatni. A termőföldről, a kórház-privatizációról és a gyógyszerforgalmazásról szóló kezdeményezéseket már korábban jóváhagyta az OVB.
 Világgazdaság

 Új rektor, új elnök

 Prof. dr. Gábriel Róbert lett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, akinek mandátuma három évre szól. Programjában az intézmény korszerű szervezeti és gazdálkodási modelljének kialakítását, magasan kvalifikált munkaerő- utánpótlási rendszer létrehozását, s egyebek mellett a PTE, valamint a környező városok kisebb felsőoktatási intézményei kapcsolatának szorosabbra fűzését is célul tűzte.
 Medical Tribune

 Szájzárlat

 Előzetes kontroll után tarthattak csak előadást a Nemzeti Fejlesztési Tervről az Egészségügyi Minisztérium szakértői – derült ki Horváth Ágnes egészségügyi miniszter egyik leveléből, amelyet valamennyi, a minisztérium felügyelete alatt álló intézet vezetője megkapott. Ebben a szaktárca vezetője a fejlesztési terv előkészítői közé sorolja azokat a szakértőket is, akik a nemzeti rákellenes vagy gyerekgyógyászati programot kidolgozták. A miniszter felszólította a főigazgatókat: küldjék meg a tárcának, hogy az általuk vezetett „intézmény belső (közalkalmazottak, köztisztviselők) és külső (szakértők, tanácsadók) munkatársai közül ki vett részt a fent említett nemzeti, illetve uniós programok kidolgozásában”. Emellett az Új Magyarország Fejlesztési Terv egészségügyet érintő fejlesztéseiről szóló előadásokat írásban kell engedélyeztetni Gál Ilona közigazgatási szakállamtitkárnál, és ehhez csatolni kell az előadás vázlatát, illetve a diasort – állt a levélben. Az ügyben az adatvédelmi biztos vizsgálatot indított.
 Heti Válasz

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés