hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Aki kint dolgozik, azt a tébéből is kiteszik

Ha valaki külföldön fizet társadalombiztosítást, annak mindenképpen fizetnie kellene az itthoni egészségügyi ellátásért - áll egy új törvénymódosító javaslatban, írja a Népszava.

A kabinet bizonyos egészségügyi jogszabályokon úgy változtatna, hogy a külföldön munkát vállalók itthon (az érvénytelen magyar taj-kártyával) igénybe vett kezeléseit a betegeknek ki kellene fizetniük – idézi fel a lap.

Már eddig is úgy szólt a szabály, hogy a határainkon kívül dolgozó magyaroknak a külföldi biztosítási jogviszony kezdetétől számítva nem kellett, és nem is szabadott járulékot fizetniük Magyarországon. A munkavégzés kezdetétől számított 15 napon belül be kellett mindezt jelenteniük az OEP-nél, ha pedig ezt elmulasztották, akár 200 ezer forintos büntetést is kiszabhattak rájukám a Népszava információi szerint ezt szinte soha nem érvényesítették velük szemben. Főként azokkal szemben nem, akik - miután azt sem kellett bejelenteni, hogy ideiglenesen külföldön tartózkodnak - rendszeresen fizették a havi egészségügyi szolgáltatói járulékot. Ha viszont ezt nem fizette, és a külföldön biztosított, állandó magyar lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár ideiglenesen itthon tartózkodott, csak akkor volt jogosult teljes körű ellátásra, ha volt a külföldi egészségbiztosító által kiállított igazolása. Ha nem rendelkezett igazolással vagy nem volt bejelentett lakhelye, akkor Magyarországon csak az orvosilag szükséges ellátásokat vehette igénybe.

Az új javaslat értelmében azonban ezentúl ezekért is fizettetne a kormány a külföldön dolgozókkal. Aki ugyanis külföldön szerez egészségbiztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így csakis EU-kártyával részesülhet majd előre nem tervezett ellátásokban, más kezelésekre pedig egyáltalán nem lehet jogosult itthon. Vagyis kezelés esetén számíhat az utólagos kiszámlázásra is – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink