hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Aki elmegy, visszafizetheti a béremelést?

Több lépcsőben fizetnék ki az orvosok béremelését, de a kormány elé nem kerül olyan variáció, amely enyhítene a jogosultság tervezett és az érintettek által eddig el nem fogadott feltételein: a 175 ezer forintos pluszért szinte bizonyosan vállalni kell a röghöz kötést és a hálapénz elfogadásának tilalmát, közölte a Népszabadság.

A kormány számára készített,a lap birtokában lévő javaslat szerint három év alatt egy orvos összességében 100–200 ezer forinttal, a szakdolgozó 20–55 ezer forinttal vihetne haza többet havonta, mint eddig. Arról, hogy milyen formában – bérként, bérkiegészítésként vagy támogatásként – juthatnak hozzá az érintettek a többletjövedelemhez, a kormánynak kell döntenie.

Az előterjesztők felhívják a figyelmet, problémát okozhat, hogy a gyakorlatban nehezen követhető, ki tartja magát és ki nem a borítékok visszautasításához. A javaslat további hátrányaként említik, hogy lebukás esetén nincs mód szankcióra. Másik lehetőség, hogy kizárólag magyarországi munkavállaláshoz kötnék a támogatás kifizetését. Ennek lényege, hogy adott intézménnyel kellene szerződnie annak az orvosnak, aki igényt tartana a bruttó 175 ezer forintos havi támogatásra. A tervek szerint megállapodásban rögzítenék, mennyi ideig vállal kötelezettséget a hazai gyógyításra. Amíg marad, megkaphatná a fix összegű többletjövedelmet.

A lap úgy tudja: ha az orvosok bérkiegészítésként kapják meg ugyanezt az összeget, akkor az csak lépcsőzetesen vezethető be. Így első lépésként 2016-ban minden szakorvos havi bruttó 50 ezer forintot kapna, 2017-ben újabb 103 ezret, 2018-ra pedig a kormányzat azt vállalná, hogy valamennyi szakorvos hozzájutna az összességében 175 ezer forinthoz.

A teljes cikk

 

cimkék

hirdetés

Könyveink