2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Aki babát vár, ne utazzon az olimpiára!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmezteti a várandós nőket, hogy ne utazzanak a zikalázjárvány sújtotta területekre, köztük a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Jaineiróba, írja az MTI alapján az MNO.

Az ENSZ szakosított szervezete csütörtöki közleményében emlékeztetett arra, hogy a Zika-vírus szexuális úton is képes terjedni, ezért azt tanácsolja, hogy a várandós nők tartózkodjanak a nemi érintkezéstől, vagy használjanak óvszert, ha olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza.

A szervezet hangsúlyozta, hogy tudományos konszenzus született arról, hogy a zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőzött nők magzatjainál.

A Rio de Janeiróba utazó sportolók és turisták figyelmét felhívta arra, hogy napközben védekezzenek a szúnyogcsípések ellen rovarriasztókkal és olyan – lehetőség szerint világos színű – ruházat viselésével, amely az egész testet fedi. Próbáljanak légkondicionált szállást bérelni, ahol a zárva tartott ablakok, ajtók miatt a szúnyogok nem lephetik el a szobát.

A WHO közleménye egy nappal az után jelent meg, hogy Amir Attaran, az Ottawai Egyetem közegészségügyi professzora a Harvard Egyetem Public Health Review című tudományos folyóiratában közzétett cikkében a riói olimpia elhalasztását vagy más városba áthelyezését javasolta a zikalázjárvány miatt, arra hivatkozva, hogy a Brazíliába utazók nagy száma jelentősen növelni fogja a kisfejűséggel született gyermekek számát.

Attaran nem az első közegészségügyi illetékes, aki az olimpia elhalasztását javasolja, februárban Arthur Caplan és Lee Igel New York-i professzorok felelőtlennek minősítették az olimpiai játékok megrendezését a járvány miatt.

(forrás: MTI/MNO)
hirdetés

Könyveink