hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Jövőre kap százmilliárdot az egészségügy, az OEP-et felszámolják

„Akár a teljes összeg bérfejlesztésre költhető”

Az egészségügyre 100 milliárd forinttal többet költene a kormány jövőre, a kabinet felkérte az ágazati minisztert, hogy készítsen önálló életpályamodellt a mentésben dolgozóknak.  

Százmilliárd forintos többlettel számolhat 2017-ben az egészségügy – jelentette be a mai Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki elmondta, a kabineten belüli egyeztetések után immár a Költségvetési Tanács előtt van az „adócsökkentés és otthonteremtés” költségvetésének tervezete, amelyet június közepén fogadhat el az országgyűlés. A miniszter úgy fogalmazott, „külön 100 milliárd forintos fejlesztési alapot hoznak létre 2017-ben egészségügy számára”, amelynek felhasználásáról az ágazati szereplőkkel folytatott egyezetések alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) döntenek; akár a teljes összeg bérfejlesztésre költhető. A kormánydöntés bejelentésével egy időben Ónodi-Szűcs Zoltán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, megkapta az emberi erőforrások miniszterétől a mandátumot arra, hogy a „tényleges számokról” tárgyaljon.

Döntött a kormány az életpályamodellek folytatásáról, így az egészségügyért felelős minisztert arra kérték, alakítson ki önálló életpályamodellt a mentőszolgálatnál dolgozóknak. Lázár János bejelentette azt is, a kabinet jóváhagyta az idei büdzsé megnyitását is.

Újabb egy héttel halasztotta el a kabinet a döntést a bürokráciacsökkentésről, így jövő héten derülhet ki az is, mely állami hivatalok szűnnek meg jogutód nélkül az egészségügyben, illetve olvadnak be az EMMI-be. Kérdésre válaszolva Lázár János kifejtette, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárról (OEP) már döntött a kormány, úgy gondolta, respektálható az az álláspont, hogy a pénztár ellátással kapcsolatos feladatai az EMMI-hez kerüljenek, azonban kifizetői szerepét egyértelműen a Magyar Államkincstár (MÁK) veszi át.

Az új fővárosi kórház felépítésének megkezdésére a jövő évi büdzsé fejlesztési fejezetében 4 milliárd forintos keretet különítettek el – válaszolt Lázár János arra a kérdésre, hogy a kormány az új, 1500-1700 ágyas ellátó felépítését, vagy három sürgősségi centrum kialakítását támogatja-e? Mint arról a MedicalOnline-on tegnap beszámoltunk, az egészségügyért felelős államtitkárság az utóbbi verziót pártolná, és már meglévő intézmények bázisán szervezné újra a budapesti ellátást, ahogyan azt a 2011-ben kormányhatározattal elfogadott Semmelweis Tervben is felvázolták már. A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a „szuperkórház” helyszínét „konszenzuson alapuló döntést” követően választanák ki. Kovács Zoltán kormányszóvivő hozzátette, a beruházás előkészítő munkálataira már idén is egy-másfél milliárd forintot szántak.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink