2024. április. 19., péntek - Emma.

Akadozik a fővárosi idősotthonok lakóinak oltása

Egyelőre hiába várják az állami oltóteameket a a fővárosi fenntartású idősotthonokban, derül ki a Népszava összeállításából.

Több mint egy hete leállt a fővárosi fenntartású idősotthonok oltási programja és azóta sincs semmilyen információ a folytatásról – válaszolta a Népszava kérdésére Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.
Az idősotthonokban élők oltását az első hullám idején legsúlyosabban érintett Pesti úti intézményben kezdték január 7-én.

A nehezítő körülmények ellenére a lakók 70 százaléka kérte az oltást – mondta Gy. Németh Erzsébet. Az oltási hajlandóság azóta 75-80 százalékra nőtt a fővárosi fenntartású otthonok lakóinak körében. (A dolgozó esetében ez 50 százalék körüli, ami szintén messze az országos átlag felett van.) A Pesti út után még nagy volt a lendület. Még azon a héten oltócsoport ment a Kamaraerdei, a Gergely utcai és a Baross utcai otthonokba. Igaz, csak a központi telephelyeken oltottak, holott a fővárosi intézmények zöme több telephellyel rendelkezik. Ezek között van több vidéki is, így a következő állomás a fővárosi fenntartású gyulai, gödöllői és vámosmikolai intézmény volt.

Ekkor a városvezetés még úgy tudta, hogy a következő héten Szombathelyen folytatódik a program, de szerda este minden indoklás nélkül lemondták a csütörtöki oltást. Azóta sem kaptak információt a folytatásról. Eddig a 3176 lakóból 850-et oltottak be. Ez nagyjából a lakók negyede. Komoly mellékhatásról, allergiás reakcióról sehonnan sem érkezett hír – tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint eddig 90 intézményben 10 003 embert oltottak be országszerte. De még messze a vége, hiszen összesen 1900 bentlakásos intézmény van, ahol előzetesen több mint 80 ezer ember jelezte igényét az oltásra.

Az idősotthonok oltási menetrendjéről a lap megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés