hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Akadályozott tüdőfejlődés

A magzatra is ártalmas a dohányfüstből a bútorokba, textilekbe szívódott, lerakódott szennyezés, az úgynevezett harmadlagos dohányzás.

Az American Journal of Physiology című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány – amelyet a Science Daily című online tudományos portál idéz – szerzői úgy találták, hogy a környezetben a cigarettafüstből visszamaradt toxikus részecskék a közvetlen dohányfüstnél is súlyosabb károsodást okozhatnak a magzatoknál és csecsemőknél.

Azokban a lakásokban, szállodai szobákban, autókban, ahol dohányoznak, a cigaretta füstjéből visszamaradnak toxikus anyagok, amelyek vagy a felületeken (például a falakon, bútorokon), vagy a textilekbe (szőnyegbe, kárpitba, függönybe) szívódva igen sokáig jelen lehetnek. A Los Angeles-i Bioorvosi Kutatóintézet (LA BioMed) munkatársai arra hívják fel a várandós nők figyelmét, hogy maradjanak távol azoktól a helyektől, ahol korábban dohányoztak.

"Megvizsgáltuk a tüdő kifejlődése során lejátszódó folyamatokat, és úgy találtuk, hogy azokat egyértelműen akadályozta a harmadlagos dohányzás" - emelte ki Virender Rehan kutatásvezető.

A cigarettázás során a levegőbe kerülő dohányfüst kiülepedik, majd egy idő elteltével a szennyezést igen apró szemcseméretű, egészségre veszélyes vegyületek alkotják.

 

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink