hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ajánlatcsomagot küldött az ombudsman

Székely László szerint nincsenek felkészülve a gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények az egészségi és pszichés problémával egyszerre küzdő gyermekek ellátására – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) az MTI-vel.

A kettős igényű gyermekek ellátásáért speciális intézményrendszer mielőbbi kiépítését és az érintett szakterületek valódi együttműködését sürgeti Székely László ombudsman – számol be az AJBH közleményéről az MTI,  amelyben azt is felidézték, hogy azokat a gyermekeket nevezik kettős szükségletűnek, akik egyszerre tartósan betegek, illetve fogyatékossággal élnek, és speciális szükségletük, vagyis súlyos magatartási problémákkal, pszichés tünetekkel küzdenek, vagy pszichoaktív szert használnak.

A hivatalból indított átfogó vizsgálat keretében megállapították: a gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények sem tárgyi, sem személyi feltételeikben nincsenek felkészülve a kettős szükségletű gyermekek ellátására. A gyermek- és ifjúsági pszichiátriai, valamint addiktológiai ellátás hiányosságai változatlanul egyaránt érintik a családban és a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekeket. A nevelőszülők nincsenek felkészítve a kettős szükségletű gyermekek gondozására – áll a jelentés összefoglalójában.

Az adatok és egy budapesti, valamint a ceglédi, az ikervári, a bakonyoszlopi és a kalocsai gyermekotthonban gyűjtött tapasztalatok igazolták, hogy a gyermekek sokszor férőhely hiányában a szükségletüknek nem megfelelő helyen élnek, aminek következtében a személyiségállapotuk folyamatosan és súlyosan romlik. Székely László kiemelte, hogy megoldásra vár a kettős szükségletű gyermekek oktatásának problémája, a mindkét szükségletnek megfelelő szolgáltatások elérhetősége, a tárgyi és személyi feltételek javítása. Az alapvető jogok biztosa emellett elodázhatatlannak tartja az ilyen gyermekek gondozására alkalmas nevelőszülők képzését, hiszen számos esetben ez a forma szolgálná a leginkább az érintett gyermekek legjobb érdekét.

A vizsgálatban megkérdezett intézményvezetők közül többen javasolták, hogy legalább regionális szinten legyen a pszichiátriai beteg, pszichoaktív szerhasználó gyermekek részére olyan intézmény, amely alkalmas mindkét szükséglet ellátására. Az ombudsman szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarországon megyényi területek vannak gyermekpszichiáter nélkül, a szakrendelés mellett hiányzik a gondozás, a gyakorlatban megoldatlan a gyermekaddiktológiai szakellátás.

Az alapjogi biztos kitért arra: a gyermekvédelmi törvény 2014. július 1-jétől hatályos módosítása meghatározta a kettős szükségletet, a jogalkotó azonban nem gondoskodott a törvényi feladattal összhangban lévő ellátórendszer kialakításáról. Az ombudsman jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős szükségletű gyermekek ellátása csak a gyermekvédelem, az egészségügy és az oktatásügy jelenleginél sokkal hatékonyabb, „nem egymásra mutogató, hanem valódi” szakmaközi együttműködésével lehetséges.

Összegzése szerint a jelenlegi helyzet az érintett gyermekek jogai szempontjából súlyosan aggályos, ezért Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, Bátori Zsolthoz, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjéhez és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökéhez fordult a jogalkalmazást és a jogszabály-előkészítést is érintő 12 pontos ajánláscsomagjával.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink