hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ajánlás már van, pénzük nincs a kórházaknak

A múlt héten jelent meg az országos tiszti főorvos táplálkozás-egészségügyi ajánlása a közétkeztetők, köztük az egészségügyi intézmények számára. Az ajánlás az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálati eredményei és a legújabb szakirodalom figyelembevételével készült, célja az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezés biztosítása.

- A minőségi élelmezésnek meghatározó szerepe van a gyógyulásban - mondta Baráth Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének alelnöke, a makói kórház főigazgatója. Ezért az általa irányított intézményben is külön figyelnek a cukorbeteg, a veseműtéten vagy súlyos baleseten átesettek élelmezésére, hiszen az egészségesebb étkezés a terápia része. A megfelelő, kalória- és vitamindús élelmezés ugyanis normalizálja az anyagcserét és segíti az immunrendszer stabilabb működését.

Viszonylag jó helyzetben van a makói intézmény, hiszen mezőgazdasági területen működik, így napi 340-350 forintból képes biztosítani a betegek jó minőségű ellátását - állítja Pásztor István gazdasági igazgató. A zöldségek és gyümölcsök beszerzésénél állandó partnereik a környék őstermelői, a szárazárukat pedig immár öt-hét évre újrakötött szerződések alapján ugyanazoktól a beszállítóktól vásárolják. A kórházi kiadások 6-8 százalékát hasítja ki az élelmezésre fordított hányad.

A magyar egészségügyben 2007 végén Horváth Ágnes egészségügyi miniszter 200 forinttal növelve egységesen 550 forintban állapította meg a kórházak étkezési normáit. A miniszter asszony napi ötszöri "menüjének" biztosításához a kórházak kétmilliárd forint többlettámogatást kaptak az Egészségbiztosítási Alapból, s további egymilliárdot a konyhai és tálalóeszközök beszerzésére. Ez azonban csak ideiglenes segítségnek bizonyult, hiszen azóta a legtöbb kórház tb-bevétele 20-30 százalékkal csökkent, miközben nőtt az áfa, emelkedtek az élelmiszer- és az energiaköltségek.

Helyesnek tartja a táplálkozás-egészségügyi ajánlás megújítását Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke, a siófoki kórház főigazgatója. Bár lehetetlen kihozni a napi ötszöri étkezést az 550 forintos étkezési normából, így Siófokon időnként túllépik azt. A kórház őstermelők híján nagykereskedőket versenyeztet a minél alacsonyabb ár eléréséért. A hús- és pékárut nagyvállalkozóktól szerzik be: ez nekik is jó, hiszen a kórház állandó partner a számukra. Az intézményben sikerül megoldani az ötszöri étkezést, az uzsonnára szánt gyümölcsöt az ebédnél kapják meg a betegek.

A kórházi koszt javításához szükség lenne a normatíva emelésére, ám arra az eladósodott intézményekben nincs remény. Becslések szerint megközelíti a százmilliárdot az intézmények kinnlevősége, ebből 40 milliárd forintra rúg a lejárt adósság összege.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés